Članci arhiva

Na Sajmu „Hrvatskog otočnog proizvoda“, koji se održava od 28. ožujka do 7. travnja, svoje proizvode izlaže dvadeset i devet proizvođača s otoka Korčule, Visa, Lastova, Brača, Krka, Hvara, Paga, Prvića, Raba, Dugog otoka, Ugljana, Rave, Cresa, Pašmana i poluotoka Pelješca. Posjetitelji mogu razgledati i kupiti maslinova ulja, vina, sireve, mariniranu ribu, rakije, likere, med, slastice, eterična ulja, kozmetiku, suvenire i druge otočne specifične proizvode kao i upoznati se sa nematerijalnim proizvodima koji imaju oznaku „Hrvatski otočni proizvod“.

Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje te brendiranje proizvoda s prestižnom oznakom „Hrvatski otočni proizvod“, a ujedno je i turistička manifestacija koja prikazuje bogatu ponudu, sadržaj, tradiciju i kulturnu baštinu hrvatskih otoka.

I predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obišla je Preduskršnji Sajam „Hrvatskog otočnog proizvoda“, koji se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike održava na Trgu bana Josipa Jelačića.„Sa zadovoljstvom sam obišla ovaj Sajam koji odiše pozitivnom atmosferom. Proizvodi koji su danas ovdje izloženi svjedoče otočnu tradiciju, ali i inventivnost i radišnost naših otočana“, kazala je Predsjednica nakon obilaska Sajma. Nužno je preokretanje demografskih trendova u Hrvatskoj, napose na hrvatskim otocima, te su projekti koji potiču samozapošljavanje i pridonose promociji identiteta hrvatskih otoka za svaku pohvalu, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović te navela kako prigodom državničkih susreta s ponosom daruje poklone s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“.