Članci arhiva

Rok za dostavu maslinovih ulja za ocjenjivanje na ovogodišnjim Danima masline produljen je do ovoga petka.

Naime, dio maslinara ostao je zatečen odlukom da se ove godine ulja dostavljaju u zadarski Zavod za javno zdravstvo, a ne uzorkuju neposredno kod proizvođača po čemu je ova zadarska manifestacija bila jedinstvena.

Od slovenske Izole preko Kvarnera i Dalmacije do Crne Gore - tako je nekako izgledao put koji su godinama prelazili članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uzorkujući ulja neposredno kod proizvođača. Obilazili su kuće i konobe, dijelili savjete, podučavali maslinare, ali i učili od njih. Benito Pucar, predsjednik Organizacijskoga odbora manifestacije:

Jednostavno svih ovih godina smo maslinare dobro podučili kako se treba uzorkovati, u kakvim bocama se trebaju uzimati uzorci, tako da smo evo i zbog organizacijskih problema i troškova od ove godine odlučili da se uzorci maslinovih ulja dostavljaju u Zavod za javno zdravstvo Zadar.

Tome treba dodati još nešto:

Dodatni razlog sve ono što smo morali obaviti preseljenjem na novu lokaciju, opet izdavanje novih dozvola za rad na novim prostorima su utjecali na to da moramo ići na ovaj način da se ne uzorkuje više nego da se uzorci ulja dostavljaju jer, kažem, osim puno vremena, puno organizacije, trebalo je dosta financijskih sredstava da bi se to ostvarilo, znači uzorkovanje ulja.

Do sada je zaprimljeno oko 150 uzoraka i dobar dio analize je odrađen – otkriva Benito Pucar koji još čeka uzorke iz Slovenije tako da bi konačna količina uzoraka bila na zavidnoj razini i ove godine. Još im se stignete pridružiti – rok za dostavu istječe ovoga petka do kada uzorke možete dostaviti u zadarski Zavod za javno zdravstvo.