Članci arhiva

Bez obzira na povijesno stečena prava u tunolovu, ustupanja kvota za ulov plavoperajne tune više neće biti. Prije dva dana članovi Udruge plivaričara-tunolovaca su, podsjećamo, prosvjedom zatražili zadržavanje prava na dio kvota za tune, međutim ubuduće će se čini se, morati držati srdele, izvještava HRT Radio Zadar.

Pravilnik još nije izglasan, a javna rasprava objavljena na web stranici e-Savjetovanja traje do 21. travnja.

U komentaru prosvjeda u Zadru ministar Tolušić jasno poručuje da dosadašnji sustav podjele državnih kvota za tunolov odlazi u povijest: Mi donosimo Pravilnik s obzirom da su to državne kvote, do sad se s tim kvotama raspolagalo, neću reći na nezakonit način, daleko od toga, ali na način koji definitivno nije bio primjeren. Donijeli smo prošle godine Zakon o morskom ribarstvu, ustanovili državne kvote i po novom Pravilinku izlov tune će moći raditi oni brodovi koji su to do sad uistinu i radili. Oni koji tu tunu nisu lovili do sad ne mogu biti u prednosti. U prednosti mogu biti samo oni tunolovci koji su se bavili izlovom tune zadnjih desetak godina.

Dodatno pojašnjenje traženo je i u Upravi ribarstva pa pomoćnik ministra Ante Mišura dodaje kako je plivaričarima-tunolovcima prioritet srdela i inćun: Svi oni imaju autorizaciju za malu plavu ribu i većini njih je glavni posao ulov male plave ribe, tako da svi oni nastavljaju sa svojim primarnim poslom, a kod nekih je ovo bilo dodatni izvor zarade kroz prodaju i ustupanje kvote drugom brodu.

Zašto je država onda, godinama subvencionirala obnovu flote potičući ribare da uđu u kredite za izgradnju velikih brodova, uz ostalo i plivaričara-tunolovaca? Ti krediti bili su izuzetno povoljni, smatra Mišura: Država je tu bila sufinancirala sa 30 posto, sufinancirali smo i većinu kamata koja je došla na 2 posto i svi ti brodovi su bili temeljem podataka i procjene stanja i za bijelu ribu i za malu plavu ribu. Većini brodova je primarni posao za ulov male plave ribe i to je najvažnije i to će njima ostati. Isto tako smo ovim Pravilnikom ograničili brodove koji idu na tunolov da dodatnih preko 2 mjeseca ne smiju ići na malu plavu ribu neovisno jel' sezona završila ili ne, s obzirom da je drugima ulov male plave ribe prioritet - kazao je za program Radio Zadra Mišura.

Treba se nadati samo da ograničenje ulova u budućnosti neće zahvatiti i srdelu, naime takvih glasova iz Bruxellesa je bilo, a upravo toga boje se sudionici prosvjeda Udruge plivaričara-tunolovaca u Zadru.

Više o ovoj temi u Pomorskoj večeri u ponedjeljak 22. travnja, na programu HRT Radio Zadra.