Članci arhiva

Premijera predstave „Tonko i muore“ bit će 26. svibnja 2019. s početkom u 19 sati u školskoj dvorani Područne škole Kali. Pozivamo svu djecu da dođu i saznaju što se dogodilo s Tonkom!

Lutkarsko glazbena predstava “Tonko i muore” osmišljena je prema romanu Jože Horvata “Svjetionik” i namjenjena je djeci rane školske dobi. Priča je to o dječaku Tonku koji živi okružen planinama te nikada nije bio na moru. Tek kada se popne na vrh planine vidi more, modro i daleko, koje budi njegovu maštu. Kada padne noć, granice koje mu postavlja stvarnost u snovima nestaju. Tonkov krevet pretvara se u brod i on postaje mali od mora i palube - pravi moreplovac. No, prilikom jedne morske nezgode koja se dogodi u snovima na Tonkovu licu ostaje neizbrisiv trag koji čak ni u stvarnosti ne prestaje postojati. Kako će se Tonko rješiti toga misterioznog otiska i tko će mu u tome pomoći, pokazat će predstava.

Uz dvije lutkarice, Martu Banić i Ivu Tadej, predstavu izvodi i dvoje muzičara, Zlatko Ratkajec i Marta Kolega, koji uživo na sceni autorskim skladbama, pjevanjem i instrumentalnom improvizacijom prate animaciju lutaka koristeći razne instrumente; frula, kalimba, tamburica, gitara.

U oblikovanju karaktera likova i mjesta radnje koje se nalazi negdje između mora i kopna srednjeg Jadrana, predstava pronalazi uporište na otoku Ugljanu - mjestu Kali i kaljskoj kulturnoj baštini. Osim književnog govora u predstavi se govori na kaljskom narječju, a korišteni su i elementi glazbene baštine toga mjesta.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VIŠE O PREDSTAVI:
Predstava se dotiče bitnih pitanja za djecu nižih razreda osnovne škole – prijateljstvo, prve simpatije, suočavanje sa svijetom odraslih pravila i sloboda koju otvara mitološki svijet i mašta. Radnja je obilježena razgovorima o odnosu čovjeka i prirode, stvarnosti i mitologije tj. vilinskog svijeta, te prije svega, o vrednotama i tajnama mora.

Lutke su izrađene uglavnom od drvenih morskih naplavina te su korišteni nađeni i reciklirani predmeti. Tipološki govoreći, radi se o kombinaciji stolnih i štapnih lutaka.

Projekt je dobio financiranje putem Natječaja za prijavu projekata udruga na otocima u 2018. godini, a koje provodi Ministarstvo regionalnog razvoja I programa EU. Partneri projekta su Općina Kali I TZ Kali.