Članci arhiva

Četiri muzičara koja su se upoznala na glazbenom susretu OneBeat Balkans na Kosovu, ponovno se sastaju u Dalmaciji. Domenica Fossati (US), Martin Masakowski (US), Mak Murtić (HR) i Marta Kolega (HR) pjevaju i sviraju obrade tradicijskih napjeva otoka Ugljana, popularnih klapskih pjesama te pjesama iz svijeta koje govore o mjesecu, ribarenju i moru.

U četvrtak, 18.7. u 21h na glavnoj pozornici Kualjskih ribarskih noći - Tunuare u Kalima, te u petak, 19.7. u 22.30h u Beach baru „Bičikleta“ u Čeprljandi (mjesto Ugljan) otočki jazz kvartet "ČAVOT“ svira obrade tradicijskih napjeva otoka Ugljana i dalmatinskog melosa, kao i pjesama tematski povezanih s morem, mjesecom i ribarima.

Oni su: Marta Kolega, vokal / HR, Mak Murtić, saksofon /HR, Domenica Fossati, flauta / US i Martin Masakowski, kontrabas /US

Pjevačica Marta Kolega, koji je radila koncept i organizaciju projekta, dio inspiracije pronašla je u arhivskim audio zapisima napjeva otoka Ugljana iz 60-ih i 70-ih godina, zatim u suvremenim napjevima koji se u mjestima još uvijek održavaju putem folklora ili lokalnih običaja, te u klapskoj pjesmi.

Svestrani muzičari, saksofonist i kompozitor Mak Murtić, zatim flautistica i pjevačica Domenica Fossati te kontrabasist Martin Masakowski zajedno s pjevačicom Martom Kolega, provući će ove naše lokalne melodije kroz svoja specifična muzička iskustva te nastupiti u Kalima i Bičikleti s uistinu jedinstvenim repertoarom, izrazito lokalno orijentiranim, ali obogaćenim s različitim muzičkim jezicima.

*Domenica Fossati iz New Yorka, Martin Masakowski iz New Orleansa, Marta Kolega iz Kali / Zagreba i Mak Marko Murtić iz Zagreba upoznali su se na jedinstvenom programu pod nazivom OneBeat Balkans koji se u veljači održao na Kosovu, gdje su proveli skoro mjesec dana svirajući, pjevajući i stvarajući glazbu zajedno. Nakon 10 dana kreacije, imali su desetodnevnu turneju po Kosovu, Makedoniji, Albaniji, Srbiji i Hrvatskoj, a sve u organizaciji udruge Balkan Art Zone (BAZ).