Članci arhiva

Bilo je potrebno desetak godina, cijeli niz napornih pregovora ribara, znanstvenika i političara, i jedan neuspješni pokušaj da bi zabrana ribolova u Jabučkoj kotlini zaživjela. No dvije godine nakon posljednje uspostave, plan da se “zatvori” ovo prirodno mrjestilište oslića i škampa na području od otoka Žirja prema Ortoni na ušću Pescare, pokazuje sjajne rezultate, stoji u velikoj analizi stanja ribarstva na Jadranu Jutarnjeg lista.

Monitoring i mjerenja koja su obavili Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita u suradnji s Laboratorijem za biologiju mora i ribarstva iz Fana, pokazala su značajno povećanje ulova oslića, škampa i kozice u području koje je zatvoreno za ribolov, ali i u okolnim zonama u kojima je ribolov dozvoljen samo dva dana. Pozitivni pomaci zamijećeni su i u okolnom moru koje nije pod zaštitom, u koje migrira riba iz zaštićene zone, a popravila se i dužinska struktura ribe - drugim riječima, love se veći primjerci.

Trogodišnje zatvaranje Jabučke kotline za ribolov, koje je stupilo na snagu tijekom ljeta 2017. godine, jedinstveni je slučaj na području Mediterana a i šire, jer je to prvi put da su se dvije zemlje usuglasile oko drastične mjere zabrane u međunarodnim vodama, što je potom zapečaćeno odlukom i na međunarodnoj razini. S 1500 četvornih kilometara potpune zabrane, i još približno isto toliko tampon zona u kojima se smije loviti samo dva dana, to je ujedno i dosad najveće područje zaštićeno na području Mediterana.

“Mjere su dijelom socioekonomski prilagođene ribarstvu na Jadranu”, potvrđuju Ivan Birkić, predsjednik grupacije ribolova u HGK, i Krstina Mišlov Jelavić, predstavnica grupacije ribolova u savjetodavnom vijeću za Mediteran Europske komisije (MEDAC).

“Područja koja su zatvorena za ribolov naša su najbogatija područja gdje se nalaze srdele i inćuni, svih starosnih kategorija. To je naša banka, naša ušteđevina za budućnost”, reći će Mišlov Jelavić. Mjere upravljanja malom plavom ribom dosad, tvrde oni, nisu drastično naštetile hrvatskom ribarstvu. “Stalno se smanjuje ulov u kilogramima, ali se popravlja pecatura - broj komada u kilogramu ribe, što znači da su ekonomski gubici vrlo mali ili nikakvi. U posljednje tri godine kontinuirano smanjujemo napor, tako da smo ukupan ribolovni napor smanjili 25 posto, ali i dalje imamo kontinuirano dobre ulove, što bi značilo da su stokovi male plave ribe stabilni”, kazao je Birkić. Ono s čime nisu baš sretni, priznaju predstavnici ribara, je to što im je od 90 dana lovostaja plaćena samo trećina jer je tako propisano Europskom uredbom.

VIŠE U INTERNET IZDANJU JUTARNJEG LISTA...