Članci arhiva

Projekt „Melos tradicije: Vokalna baština mjesta Kali – Pivanje po selu” predstavljen je javnosti u srijedu, 14. kolovoza u kino dvorani Doma u Kalima u 18 sati.

„Melos tradicije: Vokalna baština mjesta Kali - Pivanje po selu” pokušaj je obnove, promocije i razvoja kaljske nematerijalne kulturne baštine svadbenog pjevanja kroz selo. U sklopu projekta izrađena je i web stranica MELOS TRADICIJE

Pivanje po selu običaj je predsvadbenog pjevanja kroz selo, u sklopu kojeg skupina žena, a u prošlosti su to bile djevojčine prijateljice, rodice i dvoranke (susjede), obilazile cijelo selo zaustavljajući se više puta i pjevajući. Na ovaj način obavijestile bi selo o udaji koja će biti za koji dan.

Projekt je uvodno predstavila Marta Kolega iz Kali, autorica i voditeljica projekta „Melos tradicije: Vokalna baština mjesta Kali – Pivanje po selu” koji je lani započeo u cilju očuvanja ovog starinskog običaja u Kalima.

Zanimljivo izlaganje o odnosu muškaraca i žena, odnosno položaju žena u patrijarhalnom sustavu koji se može iščitati u stihovima tradicijskih kaljskih svadbenih napjeva dala je dr. sc. Jasenka Lulić-Štorić iz Narodnog muzeja Zadar, Etnološki odjel.

Svoja sjećanja o običajima pjevanja po selu dao je mještanin Mirko Ivoš koji je svoje izlaganje potkrijepio s više vokalnih primjera napjeva izvedenih uživo pred publikom.

Vodiceljica projekta, Marta Kolega potom je predstavila web stranicu MELOS TRADICIJE na kojoj se mogu pregledati prikupljeni tekstovi i audio-video snimke.

Marta Kolega i Barbara Majnarić iz Zagreba uživo su pred auditorijem izvele usporednu rekonstrukciju svadbenih napjeva iz 1970-ih godina, a pridružile su im se u nastupu i pivačice - starije mještanke iz Kali koje već godinama izvode tradicijsko predsvadbeno pjevanje po selu.

Predstavljanje je zaključeno projekcijom šestominutnog filma “Pivanje po selu” prikazanom na velikom kino platnu, te zakuskom uz frite i napitke i ćakulom u predvorju društvenog Doma.

Marta Kolega, voditeljica projekta se zahvaljuje svim pjevačicama i posebno g. Mirku Ivošu na dragocjenoj pomoći i ustupljenim arhivskim snimkama, snimatelju - Bojanu Mucku, snimatelju zvuka - Hrvoju Radniću i pokroviteljima - TZ Kali i Općini Kali.