Članci arhiva

Urod maslina na području Zadarske županije ove je godine prilično loš, znatno slabiji nego lani kada je ubrano oko 7 tisuća tona ploda masline. U usporedbi s tom količinom stručnjaci procjenjuju da je ovogodišnji urod 40 do 50 posto manji.

Gordana Dragun iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u resornome ministarstvu, savjetuje da se s berbom pričeka barem još tjedan dana.

Ove godine nemamo prevelikog razloga za veselje ni u jednoj berbi. I grožđa i maslina manje je nego lani. Razlozi su poznati - nepovoljni vremenski uvjeti, elementarne nepogode, a kod maslina konkretno i napad ekonomski najznačajnijega štetnika:

Doista imamo problem s muhom ove godine i oni koji imaju za berbu stalno nas zovu, hoćemo li to skidati, možemo ih lopatama kupiti ispod stabala, to se odnosi poglavito na ove naše otoke dolje, Kukljica itd…

Što je preporuka? Prema rezultatima određivanja tehnološke zrelosti plodova akumulacija ulja i stvaranje konačne mase ploda još nije završila i s berbom bi bilo dobro pričekati barem još tjedan dana – kaže Gordana Dragun ali:

Ali ja bih dala preporuku svim našim maslinarima koji imaju nešto brati i koji imaju napad maslinove muhe da ipak krenu s berbom.