Članci arhiva

Kaljska ribarska zadruga Ribarska sloga, koja je osnovana 1997. godine kako bi oživjela ribarsku proizvodnju u "najribarskijem mistu na svitu", prolazi mučni postupak gašenja na Trgovačkom sudu, a sadašnji stečajni upravitelj Željko Vrkić mogao bi uskoro i ono malo vrijednosti koju je zadruga imala pronaći doslovno na ulici, piše zadarski portal 057info.

Naime, Općina Kali u listopadu je otkazala ugovor o zakupu poslovnog prostora u kojem su smještene stvari stečajnog dužnika. Portal 057info objašnjava usput kako je prethodni načelnik općine Duško Vidov bio i glavna osoba ove zadruge, dok novi načelnik Marko Kolega nema posebnih emocija prema ostavštini zadruge te je naložio pražnjenje skladišta kojeg Općina može iznajmiti nekom solventnom ponuđaču.

- S obzirom na to da je u to vrijeme tekao rok za prikupljanje ponuda za prodaju imovine stečajnog dužnika, u očekivanju moguće realizacije prodaje, pokušao sam dogovoriti da se dopusti zadržavanje stvari u prostoru barem na neko kraće vrijeme, ali je općinski načelnik odgovorio da prostor treba biti predan drugom korisniku te da ga je nužno isprazniti što prije. S obzirom na ograničenost resursa stečajnog dužnika, a pokretna imovina se sastoji od velikog broja stavki koje zaprimaju znatan volumen, nije pronađeno odgovarajuće rješenje u pogledu izmještanja stvari. Dana 3. siječnja 2020. godine općinski načelnik putem e-maila zatražio je da se prostor napusti što prije uz obavijest da će stečajni dužnik biti terećen za iznos od 4.000 kuna mjesečno, koliko iznosi šteta za Općinu Kali, zbog nemogućnosti predaje prostora drugom zakupniku, izvijestio je Vrkić.

Nakon što za skupnu prodaju pokretne imovine nije bilo nikakvog interesa, na poziv za prikupljanje pisanih ponuda radi pojedinačne prodaje pokretne imovine pristigla je samo jedna ponuda Kali tune, koja je za kupnju ukupno 33 stavke ponudila iznos od 20.300 kn (s uključenim PDV-om), a naknadno za cijelu imovinu 30.000 kuna, što je samo 3 posto od procijenjene vrijednosti, o čemu je trebala odlučiti skupština vjerovnika sazvana 22. siječnja.

Zemljište, u naravi pašnjak ukupne površine 2457 m2 koje je bilo u vlasništvu zadruge prodaje se u spisu pod poslovnim brojem ST-75/2018 na dražbi koja traje do 17. ožujka s početnom cijenom za nadmetanje u iznosu od 455.000,00 kuna. Elektronička javna dražba objavljena je na web stranicama FINA-e preko servisa Javna objava u postupku provedbe prodaje nekretnina.