Članci arhiva

Dok se u u većini Hrvatske zahuktava karnevalska atmosfera u Kalima će ovaj vikend imati svoj vrhunac i kraj. Mnogima je poznato da su Kualjske maškare jedne od najdugovječnijih u Zadarskoj županiji.

S obzirom na specifičan bioritam kojim živi ovo mjesto, a vezano je uz ribare, karnevalsko ludilo će završiti ovog vikenda, jer kaljski ribari 15. veljače odlaze na more nakon duge pauze i lovostaja.

Da tradicija ne nestane veći dugi niz godina brine se kaljska mladost koja animira mjesto i preuzima cijelu organizaciju na sebe. No, duh maškara čuva se u gotovo svim obiteljima i prenosi na mlađe naraštaje.

Ove godine pripremili su sljedeći program:

07. veljače - PETAK

14:00 okupljanje na Domu i vesela maškarana povorka kreće u obilazak mjesta predvođena krnevalom

21:00 maškarani ples do ranih jutarnjih sati i koncert grupe MAGAZIN

08. veljače - SUBOTA

14:00 okupljanje na Domu i vesela maškarana povorka kreće u obilazak mjesta predvođena krnevalom

21:00 maškarani ples i nastup IVANA KOVAČ

00:00 dodjela nagrada najboljim maskama

09. veljače - NEDJELJA

14:00 okupljanje na Domu, dječje maškare i dodjela nagrada, osuda karnevala uz čitanje testamenta i na kraju spaljivanje karnevala.

Kaljanima u goste stiže i maškarana grupa, njih dvadesetak, iz Stuttgarta kojima će ovo biti drugi posjet Kaljskim maškarama. Naime, vođa grupe Sven Sjostrom sa suprugom Helgom već više od 17 godina ljetuje kod Isabell i Zlatomira Franova u Kalima i zbližio se s Kaljanima, a kako oni njeguju tradiciju maškara u Njemačkoj prije dvije godine uspio je animirati svoju grupu da dođu u Kali da u ovim zimskim mjesecima osjete ludu atmosferu i duh kaljskih maškara…