Članci arhiva

Krajem listopada 2019. dovršen je mozaik na Šetalištu Kaljskih ribara i pomoraca (između BB Mavra i bivšeg kafića J&B) - djelo umjetnice Mirjane Đan, diplomantice Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Samo lijepljenje i fugiranje pločica započela je još u veljači, a njihovo sakupljanje i sortiranje 5 mjeseci ranije. Zanimljivo je da je 11.5 metara dug i na najvišoj točki 1.5 metara visok mozaik, inače naziva „Mareta“, u potpunosti sačinjen od morem izbrušenih pločica prikupljenih na kaljskim plažama, bivajući time doslovce izgrađenim „od mora“.

Činjenica da su u njegovoj izradi korišteni reciklirani materijali daje ovom volonterskom projektu, osim očigledne umjetničke, i ekološku vrijednost. Pored ljepote u oku, promatrač će doživjeti i poruku da (o)čuva i pazi na prirodu; pogotovo na more koje za otočane predstavlja izvor života u svakom smislu.

Za vrijeme trajanja izrade autorici su prilazili znatiželjni mještani i turisti, a automobili se zaustavljali ne bi li vidjeli kako napreduje rad. Dotično mjesto redovito krasi kadrove fotografija domaćih i stranih posjetitelja. Autorica se zahvaljuje svim ljudima (i mačkama) koji su na bilo koji način pripomogli i doprinijeli realizaciji ovog projekta te ističe da je, na iznenađenje pojedinih mještana, ipak moguće uložiti trud i pokloniti nešto od srca ne tražeći ništa zauzvrat. Posebne zahvale Marku Trešinu Treši zbog ustupanja skladišnog prostora bivšeg kafića J&B te Denisu Kurtinu Baći na doniranju materijala i alata.

Veliko hvala autorici na poklonu kojim je uljepšala naše mjesto i pridodala mu morske motive prikladne „najribarskijem mjestu na svijetu“!