Članci arhiva

Zadar, 27.03.2020./ Devet novih osoba zaraženo je koronavirusom, izvijestio je načelnik Stožera Šime Vicković na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

„Od devet osoba, sedam ih je povezano sa Specijalnom bolnicom za ortopediju iz Biograda na moru, a jedan zaraženi je doktor iz OB Zadar“, kazao je epidemiolog Alan Medić dodajući kako su među ovih devet novozaraženih i tri pacijentice te kako su ostali zaraženi bliski kontakti već zaraženih osoba.

To je velika brojka i ovo je ružan scenarij. Trebamo pričekati i vidjeti što će se dogoditi sa svim osobama koje su u samoizolaciji, a očekujemo da će biti još zaraženih“, kazao je epidemiolog Medić.

U nadzoru je 840 osoba, a samo do jučer je 228 osoba u samoizolaciji.

Ravnatelj OB Zadar Željko Čulina rekao je kako se trenutno šest osoba nalazi na COVID odjelu, ali i da je jedna osoba na respiratoru te je njeno stanje za sada stabilno.

Iz Opće bolnice Zadar u samoizolaciji nalazi se 24 doktora, 28 medicinskih sestara i još četiri djelatnika, rekao je Čulina i dodao kako će nakon epidemioloških izvida zasigurno biti još osoba koji će morati ići u samoizolaciju.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Biograda i zamjenik biogradskog gradonačelnika Marijan Stopfer rekao je kako su u Biogradu trenutačno 4 zaražene osobe te da nije bilo kršenja mjere samoizolacije.

Načelnik PU Zadarske Anton Dražina izvijestio je da je od 13. ožujka do danas izvršeno 456 provjera o mogućim mjerama kršenja samoizolacije, a utvrđeno je da su mjeru kršile 44 osobe. Rekao je i da je postavljeno 17 blokadnih puteva na kojima se kontroliraju osobe koje se kreću izvan mjesta prebivališta te da je vraćeno 111 osoba.