Članci arhiva

Zadar, petak, 03.04.2020./ Ministar Beroš: Pridržavajte se mjera jer se samo tako možemo vratiti u normalan život!

Na konferenciji za novinare u Zadru bio je i ministar zdravstva Vili Beroš koji je kazao kako je došao ponajprije „zahvaliti svim članovima stožera koji su dobro organizirali posao i svim građanima koji poštuju mjere jer to su mjere koje doista čuvaju zdravlje hrvatske nacije od epidemije“.

„ Na sastanku s članovima Županijskog stožera razgovarao sam o kadrovskim problemima i mogućnostima mobilizacije zdravstvenih radnika s obzirom na moguće ispade. Svatko od nas može napraviti nešto za sebe. Došao sam dati podršku svima ovdje. Još jednom apeliram na građane da se pridržavaju mjera jer se samo tako možemo vratiti u normalan život. Svi kao sustav moramo dati određena rješenja te još jednom apeliram na građane da poštuju sve donesene mjere. Ponukan rezultatima iz intenzivne, iako smo rekli da stariji imaju teži klinički tijek, u zadnje vrijeme pojavila se i mlađa populacija, pa se pokazalo da i ona može oboljeti od težeg oblika, poručio je Beroš mladima.

Na novinarski upit hoće li upozoriti liječnike, kao i mlade, jer su neki od njih širili zarazu, Beroš je odgovorio:

„Već sam rekao da je na liječnicima povećana odgovornost jer mi smo ti koji znaju kako se virus širi i moramo voditi računa o svom i tuđem zdravlju. Apsolutno apeliram na zdravstvene radnike, oni se u velikoj većini odgovorno ponašaju“, kazao je.

Novinari su pitali ministra i za kontradiktorne informacije u javnosti o nultom pacijentu u biogradskoj bolnici.

„Ispitat će se sve relevantne okolnosti. Ja sam informiran da je virus ušao putem bolesnice, prema tome uobičajeno je da obole zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti. Nisam dobio informaciju da je bilo drugih neadekvatnih postupanja. No, kao što sam rekao, analizirat će se odgovornost svih nas, pa tako i mene. Nisam istražitelj, zatražio sam informacije i dobio sam ih. Postoji i zdravstvena inspekcija i istina uvijek mora biti detektirana. U ovom trenutku ovo su informacije koje ja imam“, rekao je ministar Beroš.

Odgovarajući na pitanje je li 16 respiratora dovoljno za zadarsko područje, ministar je rekao da u Zadru ima nešto više respiratora.

„Nabavljaju se još četiri respiratora. Nastojimo se što bolje organizirati. Teško je nabaviti respiratore. Ako budemo svi organizirani i ako se budemo držali mjera, možda nam ti respiratori neće ni trebati. Radimo sve da osiguramo adekvatan broj respiratora, ali nemamo čarobni štapić, a i vi ste sada svi jako blizu jedni drugima, molim da se razmaknete, poručio je Beroš novinarima te dodao da „ova ugroza traje mjesec dana, a da je naš zdravstveni sustav reagirao na adekvatan način“. U ovih mjesec dana uspostavili su se centri za testiranje u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. U Zadru aparat nije bio adekvatan. Osobno sam u kontaktu s Hrvatima iz vrha zdravstvene organizacije od kojih očekujem informaciju koji je najrelevantniji brzi test“, rekao je Beroš.

Ministar Vili Beroš u čijoj je pratnji bila i načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba- Bujević, obišao je Opću bolnicu Zadar gdje se kratko sastao sa vodstvom bolnice te se upoznao sa trenutačnim stanjem.