Članci arhiva

Od ponedjeljka, 6. travnja u ambulantama obiteljske medicine općina Kali i Preko počelo je vađenje uzoraka krvi jednom tjedno za redovne laboratorijske pretrage krvi pacijenata. Inicijativa koja će olakšati zdravstvene pretrage otočanima pripremala se dulje vrijeme

Uzorke krvi stanovnici otoka Ugljana će moći dati svakog ponedjeljka ujutro u svojim ambulantama opće medicine u Kalima, Preku i Ugljanu ovisno kod kojeg doktora obiteljske medicine su prijavljeni, a očekuje se pridruženje i ambulante u Kukljici.

Krv će svakog ponedjeljka ujutro tako vaditi ordinacije doktorice Silvestre Kolega na adresi Put Vele Luke 6 u Kalima, doktorice Đurđice Ilić iznad dječjeg vrtića u ulici sv. Lovre u Kalima, doktora Radovana Jozića u ambulanti Doma zdravlja u Preku te ordinacija doktora Zvonka Mišlova na adresi Ugljan 16 u mjestu Ugljan.

Iznimka je samo idući, Uskrsni ponedjeljak, 13. travnja kad zbog blagdana ambulante neće raditi.

Preporuka je ipak da se ovim otežanim zdravstvenim uvjetima pandemije koronavirusa uzorak krvi uzima primarno za onkološke bolesnike, djecu i trudnice, dakle ne za opću populaciju dok ne prođe pandemija. Kad se stabiliziraju uvjeti očekuje se da bi režim vađenja krvi jednom tjedno u više ambulanti na otoku trebalo pokriti sve otočne pacijente bez većih gužvi i dugog čekanja u čekaonicama kao dosad.

Doktor Zvonko Mišlov ističe da se inicijativa za redovno, tjedno vađenje krvi na otoku Ugljanu koje je dosad bilo moguće samo u ambulanti Doma zdravlja u Preku pripremala već duže vrijeme. Ova mogućnost će znatno olakšati vađenje krvi pacijentima s otoka smatra doktor Mišlov, te dodaje kako je novonastala situacija s koronavirusom koja je otočanima otežala putovanja u Zadar ubrzala početak ove dobrodošle zdravstvene opcije.