Članci arhiva

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti, radovi na infrastrukturnim projektima na zadarskim otocima napreduju prema planu. Tim povodom, župan Božidar Longin u pratnji suradnika obišao je radove na projektima lučke infrastrukture na otocima Pašmanu i Ugljanu – novoj trajektnoj luci u Tkonu, sanaciji rive u mjestu Mrljane, ribarskoj luci u Velikoj Lamjani te uređenju šetnice i plaže Artina u Kalima, piše Ured župana na svojim službenim web stranicama.

Župan Longin je u pratnji načelnika Općine Kali Marka Kolege obišao radove na ribarskoj luci u uvali Vela Lamjana. Podsjetimo, uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava modernizirat će se i dograditi ribarske luke u Kalima i Gaženici. Radovi u Kalima traju nešto više od godinu dana, a očekuje se i skorašnji završetak postupka javne nabave za radove u Gaženici. Oba projekta provodi Lučka uprava Zadar, a vrijedna su gotovo 60 milijuna kuna.

„Uvjerljivo smo vodeći na Jadranu u ulovu, ali i uzgoju ribe te s razlogom nosimo naziv najribarskije hrvatske županije. Želimo napraviti dodatan iskorak u poboljšanju uvjeta za naše ribare pa smo krenuli s gradnjom moderne infrastrukture. Time na konkretnim primjerima podržavamo daljnji razvoj ribarstva koje ima dugu tradiciju u području Zadarske županije, a posebno je važno našim otočanima“, naglašava župan Longin.

Uz ribarsku luku, u Kalima se provodi još nekoliko infrastrukturnih projekata. U tijeku su radovi na šetnici i plaži Artina vrijedni 2,7 milijuna kuna, koje sufinancira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

„Projektom šetnice Artina uredit ćemo parkiralište, biciklističko odmorište, šetnicu sa zelenim pojasom i ekološkom rasvjetom. Na to se nadovezuje uređenje plaže gdje ćemo postaviti pametne klupe, igrališta za djecu, rampu za invalide. Radovi bi trebali biti gotovi do srpnja, a uz vlastita sredstva financiramo ih uz pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Zadarske županije“, kaže kaljski načelnik Marko Kolega koji je najavio da će najesen krenuti izgradnja rotora u predjelu Batalaža, vrijednog 3,9 milijuna kuna. Time će se na dugoročan način riješiti ulazak s prometnice u priobalni dio naselja, ali i izgraditi pomorski zid uz produbljivanje uvale na dva metra čime će se produljiti šetnica, a mještanima osigurati novi komunalni vezovi.

Oblizak otočnih općina završen je u Preku, gdje će Županijska lučka uprava izvesti određene građevinske zahvate kako bi trajektna luka bila spremna za pristajanje novog trajekta 'Ugljan' koji bi na liniji Zadar - Preko trebao početi prometovati početkom srpnja.