Članci arhiva

Brod Dora na liniji Zadar-Preko će se uspostaviti najkasnije do 1. lipnja - kazala je za program HRT Radio Zadra ravnateljica Agencije ZOLPP  Paola Vidović.

Jučer je veći dio katamarana koji su mirovali za vrijeme pandemije koronavirusa opet zaplovio prema zadarskim otocima odnosno prema Zadru. Riječ je o prijelaznoj fazi normalizacije pomorskog prometa, nakon što su 22. ožujka na snagu stupile mjere ograničavanja pomorskog prometa zbog koronavirusa.

Agencija za obalni linijski pomorski promet krenula je s postupnim uvođenjem linija jer, podsjeća ravnateljica Agencije Paola Vidović, pandemija još uvijek traje. Dio brodskih i trajektnih linija vraćat će se u promet tijekom narednih dana: Od ponedjeljka, 18. svibnja kreću sve brzobrodske linije, brodari polaze bilo s otoka bilo s kopna i vraćaju se na redovne plovidbene redove, tako da će otočani moći do kopna i nazad u jednom danu, a brodske i trajektne linije će se postupno uvoditi i povećavati opseg plovidbe, u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave.

Otočane posebice zanima najprometnija brodska linija Preko – Zadar: Brod Dora na liniji Zadar-Preko će se uspostaviti najkasnije do 1. Lipnja - kazala je za program HRT-a Radio Zadra ravnateljica Vidović.

Komentar postupne normalizacije pomorskog prometa potražili smo na Dugom otoku. Zoran Morović, načelnik općine Sali, potvrdio je kako je katamaran iz Sali jutros krenuo prema Zadru, no trajektni promet na liniji Zadar – Brbinj još uvijek je reduciran: Petkom su dvije vožnje, nisu tri. Uskoro s očekivanim većim priljevom ljudi na otok morat će se i ta linija vratiti u normalu. Sad će biti veći problem napraviti veći razmak među putnicima na katamaranu nego na trajektu - upozorava Morović na poteškoće u pridržavanju mjera na brodovima, katamaranima i trajektima.