Članci arhiva

Ambulanta opće obiteljske medicine dr. Silvestre Kolega iz Kali obavještava mještane kako je u tijeku predbilježba za pacijente koji se žele cijepiti protiv bolesti COVID-19.

Cijepljenje u Hrvatskoj počelo je Pfizerovim cjepivom od 27. prosinca 2020. U Zadarskoj županiji prvi su cijepljeni korisnici u četiri najveća doma za starije i nemoćne - Dom na Sfingi, Dom Sv. Frane te domovima u Biljanima Donjim i Zemuniku, a u siječnju ove godine počelo je cijepljenje zdravstvenih djelatnika u Županiji.

I sama dr. Silvestra Kolega provodila je cijepljenje u zadarskom Domu na Sfingi, gdje je cijepila čak 80 korisnika Doma.

Cijepljenje je dragovoljno i slobodna je odluka svakog građanina, a predviđeno ga je provoditi prema službenom Planu cijepljenja. Prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

Cjepivo tvrtke Moderna je logistički puno praktičnije i manje zahtjevno, pa Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje da se liječnicima obiteljske medicine uopće ne distribuira Pfizerovo cjepivo za potrebe cijepljenja u ambulanti. Naime, bolje je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dati Moderna cjepivo koje se može čuvati u hladnjaku 30 dana i koje nije potrebno rekonstituirati prije primjene, a Pfizerovo cjepivo koristiti za cijepljenje kolektiva u prvoj i u trećoj fazi cijepljenja, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Informacije vezano uz cjepiva protiv COVID-19 možete pročitati na poveznici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: Uputa/priprema za cijepljenje protiv COVID-19