Članci arhiva

NIJE U ŠOLDIMA SVE - ILI IPAK JE / Kad je novac u pitanju, boduli se u čas dogovore - zaključuju novinari HRT-a u prilogu vezano za nedavno provedeno udruživanje otočnih turističkih zajednica

Odnedavno su otoci sjeverne Dalmacije, točnije njihove turističke zajednice, udruženi kako bi zajednički nastupali na turističkim sajmovima. Cilj im je brendirati regiju. Primjerice, otok Ugljan ima čak tri općine i četiri turističke zajednice. I iako se stanovnici susjednih mjesta Kali i Preko šale na račun golemih razlika među sobom, kada je novac u pitanju, otočani se brzo udruže, smatra Hrvatska radiotelevizija.

Preko i Kali - susjedna mjesta na otoku Ugljanu. Za jedne će reći da su bolji u turizmu, a drugi u ribarstvu. Viceva na obostrani račun napretek. No i Kaljani i Prečani kada je novac i napredak otoka u pitanju, u čas se dogovore. Svojevrsna nova "bodulska aglomeracija" pomoći će kako bi lakše došli do europskog novca, a i u zajedničkoj turističkoj promidžbi na sajmovima, kaže načelnik općine Pašman Krešimir Ćosić.

Općine Preko i Kali već su zajednički dobile europski novac za vodovod i odvodnju. Svi otočani potpunu kanalizacijsku mrežu i bolji pritisak vode trebali bi imati za tri godine. No prvi im je plan brendirati arhipelag Sjeverne Dalmacije kao regiju.

Projektno su udružili pod nazivom "Zadar region islands adventure", objašnjava načelnik općine Preko Jure Bržić. Na taj su način, dodaje direktor TZ Preko Ivan Košta, izbrendirane regije kao Provansa, Bavarska. Hrvatska, međutim, mora još jako puno uložiti u brendiranje. A najdalje u tome je došla Istra, kaže.

Primjerice, samo otok Ugljan ima čak tri općine i četiri turističke zajednice. A u ovom "bodulskom" poduhvatu sudjeluje čak deset otočnih turističkih zajednica. Iako je put do imidža npr. Provance dug - prozor u svijet za zadarski arhipelag sa svijetlom perspektivom je otvoren.