Članci arhiva

Ukoliko zalihe cjepiva budu dostupne plan je do ljeta procijepiti polovicu stanovništva Zadarske županije - kazao je glavni zadarski epidemiolog dr. Alan Medić uoči masovnog cijepljenja u Zadru koje počinje ovoga ponedjeljka.

Kao što je poznato punkt će u tu svrhu biti postavljen kod sportske dvorane na Višnjiku, a za sada je osigurano Pfizerovo cjepivo. Interes građana za cijepljenje je velik, u prvom tjednu svi su termini popunjeni.

 Ukoliko bi sada imali ovu dinamiku cijepljenja, to je šest tisuća ljudi mjesečno, ja vjerujem i kako ćemo tu obuhvatiti sa liječnicima obiteljske medicine na terenu, sa Zavodom za javno zdravstvo , s mobilnim timovima koje imamo osigurano negdje 10 tak tisuća ljudi, do sada imamo izdanih doza na teren nešto manje od osam tisuća, no tu treba računati i da se primaju dvije doze, do ljeta bi mogli, uz dobar ritam procijepiti pola Zadarske županije, a to je cilj svih u Hrvatskoj, i ja vjerujem ako nam bude dostupno cjepivo da ćemo to i uspjeti.

U PONEDJELJAK KREĆE CIJEPLJENJE NA VIŠNJIKU

Od ponedjeljka 1. ožujka počinje s radom punkt za cijepljenje u Športski Centar Višnjik (press dvorana), a liječnici obiteljske medicine prijavljuju svoje pacijente putem linka koji im je dostavio Zavod za javno zdravstvo Zadar. Svaki termin slobodan je za dvije osobe, a predviđen broj cijepljenja tijekom jednog dana uz ovakav raspored je ukupno 200 pacijenata na dan.

Punkt će biti otvoren od ponedjeljka do petka (od 9 do 13 i od 15 do 19 sati), a prema potrebi i dostupnosti cjepiva radno vrijeme se može i mijenjati. Na punktu će osim liječnika obiteljske medicine raditi i tim Zavoda za javno zdravstvo koji će biti administrativna i stručna pomoć.

Cijepljenje će se provoditi sa trenutno dostupnim cjepivima (prema sadašnjim informacijama u prva dva tjedna biti će na raspolaganju Pfizer i Astra Zeneca), a cijepit će se sve osobe koje prema Planu provođenja cijepljenja protiv koronavirusne bolesti pripadaju drugoj fazi, tj. osobe starije od 80 godina, osobe od 65 do 79 godina te odrasle osobe visokog rizika mlađe od 65 godina i osobe umjerenog rizika.

Osobe koje nemaju prebivalište Zadarskoj županiji, a nalaze se u našoj županiji biti će prijavljene na punkt ili naručene na cijepljenje u Zavodu za javno zdravstvo (Ulica Ljudevita Posavskog 7a), a te osobe se mogu prijaviti i na tel. 023/643-377.