Članci arhiva

Zadar, 03.04.2021./ Na području Zadarske županije 166 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula.

Udio zaraženih je oko 35 posto među testiranima. Povećan je broj osoba na respiratoru i sada ih je petero. U zadarskoj bolnici je 47 bolesnika, a u biogradskoj 22-oje.

 Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(89), Benkovac(5), Biograd(3), Nin(2) i Obrovac(5) te općina Bibinje(1), Galovac(1), Jasenice(6), Kali(13), Kukljica(1), Novigrad(1), Pakoštane(1), Polača(1), Poličnik(4), Posedarje(3), Preko(3), Ražanac(3), Stankovci(1), Starigrad(4), Sukošan(5), Sv.Filip i Jakov(5), Škabrnja(2), Vir(2), Vrsi(3) i Zemunik Donji(2).

Kod novooboljelih osoba većinom se radi o kontaktima već prethodno pozitivne osobe.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 476 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 2607 osoba, a od bolesti se oporavilo 211 stanovnika.

U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru s koronavirusom preminuo je 67-godišnji muškarac.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 47 bolesnika od kojih je 5 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju su 22 pacijenta oboljela od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja. Nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju do 15. travnja 2021.

Više na: https://www.koronavirus.hr/ogranicavanje-okupljanja-i-druge-nuzne-epidemioloske-mjere-i-preporuke/870

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19, sve osobe na području Republike Hrvatske obvezne su pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nužnih epidemioloških mjera propisanih ovom odlukom.

Stroga mjera fizičkog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru.

Nužne epidemiološke mjere koje se nalažu ovom odlukom su:

- zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu;
- na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz najviše 2 različita kućanstva;
- javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22,00 sata;
- na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera;

...