Članci arhiva

Mali uspješni proizvođači nemaju šansu uklopiti se u modernu podjelu rada i zato bi i u poljoprivredi trebali imati više zadruga ili organizacija proizvođača, kaže Šime Kosor, upravitelj Ribarske zadruge Omega 3.

 

S prvim danom mjeseca svibnja počeo je godišnji lovostaj na malu plavu ribu koji će trajati mjesec dana. Zbog zaštite stoka, u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske u razdoblju od 1. svibnja u 00:00 sati do 30. svibnja u 24:00 sata na snazi je razdoblje privremene obustave ribolova okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom.
 
Prije ovogodišnjeg lovostaja proveli smo noć na plivarici Galo, doznali koje inovacije koriste i je li isplativo ribariti u Jadranu, a sada smo obišli pogon za preradu ribarske zadruge Omega 3, prve takve organizacije proizvođača u Hrvatskoj. Ova zadruga osnovana je 2008. godine u Zadarskoj županiji, na otoku Ugljanu u mjestu Kali, čiji su ribari svoja ribarska i pomorska umjeća dokazali i na svjetskim morima. 
 
RZ Omega 3 okuplja 16 zadrugara s flotom od 21-nog broda (plivarica) i lider je u proizvodnji smrznute male plave ribe, srdele i inčuna. Ulov članova ove zadruge ima značajan udio u hrvatskom ribolovu, gdje sudjeluju s više od 20% u ukupnom nacionalnom ulovu male plave ribe.
 
Ribari su ušli u rizik i napravili dobar potez
 
Presudni je moment bio kada je zadruga dobila europska sredstva IPARD programa i kredit od HBOR-a od 35 milijuna kuna. Taj novac su investirali u pogon i opremili ga s najmodernijom tehnologijom.
 
"Ključno je što su sami ribari to htjeli, založili su svoje zadužnice i instrumente za osiguranje kredita, preuzeli su određeni rizik, vjerovali meni kao menadžeru i mislim da su napravili pravi potez. Danas imamo još godinu dana do otplate kredita i 2022. godine bit ćemo zadruga neopterećena kreditom“, kaže Šime Kosor, upravitelj ribarske zadruge Omega 3, koja gotovo 80 posto svoje proizvodnje izvozi u mediteranske zemlje.
 
 
Svježu ribu s brodova svojim kamionima dopremaju do pogona u industrijskoj zoni Šopot kod Benkovca. Tu su skladišta i hladnjače te prerada svježe ribe u smrznuti proizvod IQF suvremenom tehnologijom s 90 zaposlenih. S kapacitetom od pet tona na sat, riba se smrzava pojedinačno gdje postiže temperaturu od minus 18 stupnjeva uz kost.
 
Ako kupac želi imati kvalitetan proizvod riba mora biti svježa i vrhunske kvalitete te zato puno ulažu u tehnologiju, kojoj je sve podređeno. Koriste brojne inovacije, termo baje - izotermične sanduke za ribu, kamione opremljene s rampama te pumpe kojima se prebacuje riba iz mreže na brod, a sljedivost je evidentirana kroz sistem HACCP.

 

"Nama je najisplativija riba ona koja se koristi za ješku u ribolovu na Atlantiku, pa sve gore do Grenlanda. Kupci cijene naš rad pa tako postižemo dobru cijenu. Kroz premium kvalitetu i bolju cijenu dajemo šansu ribaru da manje lovi, a ostvari isti ili veći prihod“, kaže čelnik ove ribarske zadruge.