Članci arhiva

Predstavljamo izborni program kandidata za načelnika Općine Kali pod rednim brojem 3., Duška Vidova:

Drage Kualjke i Kualjani, dragi birači

Pokazao sam da znam, hoću i mogu puno,a uz Vašu podršku i s Vašim povjerenjem, zajedno možemo urediti naše mjesto da bude ugodno za život i zato vam predstavljam moj sažetak programa za koji ću se zalagati i truditi da ga ispunimo što više pod sloganom „ZAJEDNO ZA KUALE“:

1. Komunalni program

- sanacija dotrajalih ulica u mjestu, briga o zelenim površinama sadnjom novih nasada i boljim održavanjem postojećeg

- uređenje plaža, a posebno „Kolegini“ koja je opasna, pogotovo za djecu i starije  te „Mala Lamjana“ koja je najposjećenija obiteljska plaža, a još uvijek neuređena

- daljnje uređenje luka otvorenih za javni promet Batalaže i Mula u partnerstvu sa Županijskom lučkom upravom te obalnog pojasa prema Brgačelju i Otriću sukladno zahtjevima realizacije Aglomeracije Kali-Preko u narednom periodu.

2. Program „Muore i Intruada“

- Programom se predviđa kontinuirani rad na obnovi postojećih poljskih puteva u svrhu oživljavanja i unapređenja tradicionalnog maslinarstva, poljodjelstva uz mogućnost uzgoja aromatičnog i začinskog bilja, te rekreacije (hodanje, biciklizam),

- rad se sastoji od čišćenja puteva od raslinja, proširivanja na širinu koja omogućava pristup kultivatorima i manjim transportnim vozilima, razbijanje većih stijena koje bi onemogućile vožnju biciklima i poljoprivrednim strojevima, popravak i gradnju novih suhozida uz staze,

- dakle kvalitetnom sanacijom i betoniranjem puteva u intradi, omogućiti uvjete da se razviju mala gospodarstva -OPG-ovi sa osloncem na maslinarstvo, ribarstvo i turizam što će pomoći i potaknuti ostanak mladih obitelji da žive u Kali i da se koristi ovaj naš veliki prirodni resurs,

- obzirom da naše mjesto najviše živi od ribarstva i marikulture uvijek sam davao i davat ću potporu našim ribarima u zaštiti njihovih prava na opstanak razvijanjem kapaciteta za poduzetništvo u sklopu Ribarske luke Vela lamjana u logističkom smislu obnove i održavanja njihove opreme, sve pod sloganom „KALI - METROPOLA HRVATSKOG RIBARSTVA“.

3. Briga za starije i potpora Domu za umirovljenike

- dati ću potporu završetku uređenja „Doma za umirovljenike“ korištenjem sredstava iz fondova EU, čime će se omogućiti bolji i dostojanstveniji život u poodmaklim godinama za naše starije mještane, bolesne i nemoćne.

- Također treba dati potporu i nastaviti sa programom „Zaželi u Kalima“ kako bi se vodila kvalitetna skrb o našim  bolesnima i nemoćnima.

4. Briga za djecu, mlade i starije mještane

uređenjem postojećeg društvenog Doma osigurati više kulturnih i zabavnih aktivnosti za djecu i mlade te obnoviti rad udruga i kulturno - zabavnih događaja, fiešte, po kojima je naše mjesto nadaleko poznato. Ovaj projekt, koji ima Građevinsku dozvolu i svu izvedbenu dokumentaciju te smatram da je neophodno potreban našem mjestu iz više razloga, a jedan od osnovnih je:

- da biste se mogli nečim baviti morate imati prostor, te bi aktualne kandidate iz NLM podsjetio, kad su došli kod mene kao Načelnika u pretprošlom mandatu i rekli mi da nemaju gdje svirati i da im nađem neku prostoriju. Ja sam to razumio i u roku od tri dana ona je bila sagrađena na postojećoj bini i dečki su svirali. Sad možete sagledati koliko talenata, u kulturnom i obrazovnom smislu, kao što ste vi, ima u Kalima i koji su uskraćeni i moraju im roditelji osigurati odlazak u Zadar.

Eto to je razlog, pored ostalih kvalitetnih sadržaja: proširena knjižnica, kino dvorana, veća koncertna dvorana za zabavu, multimedijalna dvorana sa svim modernim sanitarnim uvjetima.

Normalno je da za sve ovo podrazumijeva i obnovu plašta Doma (krov i fasada u energetskom smislu). Smatram da ovo nije bio megalomanski projekt, nažalost u prošlom sazivu, ja bih rekao da nisu imali hrabrosti ući u taj projekt tako da je pet milijuna kuna otišlo nekom drugom, a o daljnjoj financijskoj konstrukciji možemo razgovarati. Nadam se drugoj šansi jer kad su naši preci imali snage da ga sagrade 1947. godine, onda ga mi makar uredimo i čuvajmo.

5. Vrijednosni sustav za koji ću se zalagati

POŠTOVANJE. DOSTOJANSTVO. SOLIDARNOST. TRADICIJA

"POŠTOVUANJE" Svi Kualjani i Kualjke, bez obzira ki su i ča su zasluživaju da im se načelnik juavi u putu, da ih poštiva i uvažuava!

"DOSTOJANSTVO" Svi Kualjani i Kualjke želu živiti bez da se ulagivaju i da imaju svuoj obruaz i mišljenje!

"SOLIDARNOST" Svi Kualjani i Kualjke želu biti dobri jedni prema drugima i da svima bude dobro živiti u Kali!

"TRADICIJA" Svi Kualjani i Kualjke imaju svuoj način života, ali imamo i zajedničke fiešte, posebne vjerske običaje i kulturu koju moruamo sačuvati.

RED. ODGOVORNOST. STRUČNOST. OTVORENOST

Ove četiri riječi su osnova mog djelovanja u mom životu i zato sam ih isto spreman primijeniti ako dobijem Vaše povjerenje za Načelnika, što ne znači da se nećemo moći opustiti i zabaviti kroz naše tradicionalne fiešte! Razgovarati ću i konzultirati se sa Vama, pojedinačno i skupno na Zboru mještana kojeg nije bilo četiri godine, a kojeg mislim ponovo oživiti barem 3 puta godišnje, a po potrebi i više, o svim problemima koje nas tište u našem mjestu,

- biti ću otvoren i transparentan u radu sa Vama  sa dostupnim prikazom trošenja javnih novaca u općinskim primanjima i troškovima, jer sam to već pokazao uvodeći transparentan program za vođenje Proračuna.

- moja slika Kali je slika pravednih, poštenih i uključivih Kualjki i Kualjanov, koja se temelji na zajedništvu i razumijevanju.

6. Lista za Općinsko vijeće 

Sve osobe na Listi su se dokazale, kako u privatnom životu, tako i u radu na dobrobit zajednice te su spremne zajedno s Vama graditi i razvijati ljepše i bolje naše mjesto. Lista sadrži spoj mladosti i iskustva pod sloganom „Zajedno za Kuale“. Sastoji se od koalicije tri stranke: SDP-a, HSS-a i HSLS-a.

Dragi mještani, pozivam vas da izađete na izbore u nedjelju, 16.05.2021. godine i zaokružite redni broj na glasačkom listiću za Načelnika Duška Vidova.

Također, zaokružite pod rednim brojem 3 za Listu koalicije navedenih stranaka čiji nositelj  je Duško Vidov, čime ćete podržati realizaciju ovih poruka i zadaća.

Duško Vidov