Članci arhiva

Zadar, 05.11.2021./ Na području Zadarske županije 258 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule.

Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar (146), Benkovac (9), Biograd (5), Nin (3), Obrovac (1) i Pag (1) te općina Bibinje (19), Gračac (3), Jasenice (2), Kali (4), Lišane Ostrovičke (3), Novigrad (2), Pakoštane (7), Pašman (2), Poličnik (8), Posedarje (2), Preko (1), Ražanac(4), Sali (4), Stankovci (3), Starigrad (1), Sukošan(4), Sv.Filip i Jakov (5), Škabrnja (5), Vir (2), Vrsi (2), Zemunik Donji (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 628 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 1520 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 179 osoba.

U Općoj bolnici Zadar s koroavirusom preminuo je 72-godišnji muškarac, te muškarac u dobi od 82 godine koji je bio korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.

Na COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su 44 bolesnika od kojih je 8 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 27 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

Na jutrošnjem sastanku Stožera civilne zaštite Zadarske županije rečeno je kako je povećanje broja novozaraženih osoba očekivan te je na razini povećanja broja u cijeloj Hrvatskoj. Od ukupnog broja gotovo 35 posto otpada na mlađu dobnu skupinu, prosjek godina novooboljelih je 34 godine, a tek 12 posto novopozitivnih osoba su osobe starije od 60 godina. Također je rečeno kako se u odnosu na prošli tjedan broj cijepljenih osoba povećao za više od 40 posto te da je samo tijekom jučerašnjeg poslijepodneva na punktu za cijepljenje Višnjik cijepljeno 600 osoba. Zbog povećanog interesa za cijepljenjem te kako bi stanovnicima Zadarske županije mogućnost cijepljenja bila dostupnija planira se u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave jednom tjedno u Biogradu, Pagu, Benkovcu i Obrovcu organizirati punkt za cijepljenje. Inače, do sada je na području Zadarske županije utrošeno 130.375 doza cjepiva, prvom dozom cijepljeno je 48 posto stanovništva, a drugom 45 posto. Za treću dozu cijepljenja do sada su utrošene 1273 doze.

Na Stožeru je također rečeno da Opća bolnica Zadar unatoč velikom pritisku i rastu broja osoba koje trebaju hospitalizaciju još uvijek radi u punom opsegu,bez značajnijih restrikcija te obavlja redovite preglede, posebno hitnih pacijenata, ali i da će se idući tjedan razmatrati uvođenje novih mjera kako bi se bolnica dodatno zaštitila. Kako je rečeno, 93 posto hospitaliziranih na COVID odjelima su osobe koje nisu cijepljene, a u COVID Jedinici intenzivnog liječenja (JIL), u kojem se trenutno na respiratoru nalazi 8 bolesnika, nitko nije cijepljen (100 posto necijepljeno).

Stožer civilne zaštite Zadarske županije i daje podržava održavanje nastave u školama po A modelu, a svaka škola, ovisno o epidemiološkoj situaciji može zatražiti od osnivača prelazak na C model, ukoliko to bude potrebno. Djeca trebaju ići u školu, važno je da imaju socijalni kontakt prvenstveno zbog njihovog mentalnog zdravlja, ali i kvalitetnijeg usvajanja nastavnog gradiva, zaključak je sa današnjeg sastanka Stožera civilne zaštite Zadarske županije.