Članci arhiva

Udruga Kamene Babe iz Kali razvija projekte vezane uz kulturno - umjetnički razvitak svog mjesta. Iako Udruga postoji od 2015. godine, kada je osnovana u Zagrebu, njezin rad zapravo oživljava 2019. godine, kad je sjedište udruge premješteno u mjesto Kali na otoku Ugljanu, odakle potječe predsjednica Marta Kolega, koja od 2008. godine osmišljava i vodi kulturne projekte u tom mjestu. Osim s Martom, o radu i ciljevima udruge, novinarka Nikolina Lucić za Zadarski list razgovarala je i s dopredsjednicom Martom Banić i tajnicom udruge Jagodom Cupać.

Kreativan pristup umjetnosti

- Okosnica našeg rada mijenjala se kroz godine, ali u svojoj srži uvijek kreće od slične kreativne i umjetničke vizije koju Marta Banić i ja dijelimo, a to je kazalište, i to njegov ludički oblik, koji stoji u okosnici te vizije. Obje uživamo u poigravanju s jezikom, uvrnutim pričama i čudnim bajkama s neobičnim radnjama, preokretima i zapletima, s likovima koji na neki način iskaču iz ‘normalnog’, koji su na neki način ‘čudni’. U tom procesu, ja se većinom bavim glazbom, ali i pisanjem, čime sam napokon napravila sinesteziju svog obrazovanja u području književnosti i svoje ljubavi - glazbe, kazala je Kolega i dodala kako kao lutkarsko - glazbeni duet već dvije godine provode Dječji dramski kamp u Kalima.

- Naša tajnica Jagoda Cupać svjetska je žena, koja je otplovila iz Hrvatske akademskim putovima prvo u Švicarsku pa u Njemačku, te je njezina prisutnost u udruzi otvorila internacionalniji i širi pristup projektima i programima Udruge te se nadamo da ćemo zajedno uspjeti otvoriti se široj populaciji i konkurirati za veće i financijski značajnije projekte na europskoj razini, istaknula je Kolega.

Osim kazališnog usmjerenja, udruga se bavi projektima oživljavanja i reinterpretacije vokalne kulturne baštine mjesta Kali i otoka Ugljana kao što su »Melos tradicije«, »Otočanka/Čavot« i radionica »Vokalna tradicija mjesta Kali«, te Mediterana u sklopu glazbeno - poetskog putovanja i glazbene radionice »Mediteraneo« i radionice »Pjesme Mediterana«. Zbog izolacije i prirodnog ambijenta koje pruža otok Ugljan i mjesto Kali, Udruga organizira kazališne i glazbene radionice, kao što je »Radionica glasa i pjevanja« s Anne Marie Blink i »Izvir voda - umjetničko istraživanje«.

- Zaista vrijedan projekt bio je »Melos tradicije«, jer je direktno uključivao zajednicu: vrednovanje lokalnog običaja pjevanja po selu, video dokumentacije i arhiviranja audio terenskih snimki, istaknula je Kolega i naglasila kako su dramski kamp za djecu ‘Regoč’ i ‘Princeza u zraku’ bili namijenjeni djeci otoka Ugljana.

Mjesto izolacije i koncentracije

- Odaziv za te je projekte bio velik, budući da otočna djeca često nemaju pristup kulturnim sadržajima. Glazbene i likovne radionice namijenjene su općoj populaciji, ali većina radionica su dječje radionice i radionice tradicijske glazbe, te moram naglasiti kako se otočna populacija jako rijetko odaziva na radionice. Jedne hladne zime odlučila sam se organizirati radionicu uspavanki za mame i trudnice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Dom na žalu u Preku. Ja sam došla, ali na radionici se nije pojavio - nitko! Takva je situacija na otoku zimi, požalila se Kolega i kazala kako posljednjih godina sve više shvaća kako projekti koje želi raditi zapravo ne reflektiraju način života i životni svjetonazor lokalne zajednice, što je rezultiralo organizacijom umjetničkih rezidencija.

- U tom smislu mjesto Kali doživljavam kao mjesto izolacije i koncentracije savršeno za takav način rada, dok s konkretne strane postoji podrška Općine Kali i napose Turističke zajednice mjesta Kali i njene direktorice Ine Kolega, koji su naviknuli na moje projekte i podržavaju rad udruge financijski i infrastrukturno, naglasila je Kolega, dok je dopredsjednica udruge Marta Banić kazala kako ciljevi udruge obuhvaćaju oživljavanje nematerijalne glazbene kulturne baštine mjesta Kali i zadarske regije, razvoj interdisciplinarnih umjetničkih praksi koje u sebi spajaju nematerijalnu kulturnu baštinu i suvremene izvedbene umjetnosti, kao i kazališni program za djecu koji obuhvaća glazbenu, lutkarsku i dramsku umjetnost.

Promocija lokalne kulture i običaja

Među zanimljivim i atraktivnim projektima koje su naše sugovornice istaknule, teško im je odabrati samo jedan koji bi izdvojili kao najuspješniji.

- Svi su nam projekti značajni na svoj način. Svakako nam je drago kada dobijemo neposrednu pozitivnu povratnu informaciju od publike. U tom smislu ističe se »Mediteraneo« kao glazbeno - poetska izvedba, koji je isprva nastao kao suradnja pjevačice Marte Kolega i gitarista Zlatka Ratkajca, a potom u suradnji Marte Kolega i četiriju pjevačica: Jagode Cupać, Tine Mijolović, Ane Majice i Zrinke Džoić, istaknula je Banić i dodala kako im je iznimno drago kada ih podrži lokalna zajednica i kada mogu doprinijeti kulturnom programu »u predgrađu«, tamo gdje ga nedostaje.

- Dramski i likovni program za djecu, uvijek je dobro posjećen. Djeca ga priželjkuju, a i roditelji. No, nije nam cilj samo štancati program. Za rad s djecom nastojimo odabrati zanimljivu, pa možda i bizarnu temu, knjiški naslov koji nije toliko poznat ili mu pristupiti na netipičan način, kao u slučaju multimedijskog pristupa »Regoču«. Lutkarski kampovi sami su po sebi rijetkost, a lutkarstvo je čudesan i širok medij kroz koji se otvara multidisciplinarni pristup umjetnosti kroz likovnost, dizajn, oblikovanje, pokret, dramu, glas, zvuk i priču, objasnila je Banić i naglasila kako bi u budućnosti voljeli više kopati po mogućnostima i granicama tog medija pogotovo u odnosu lutke i zvuka.

- U radu s djecom nije uvijek lako provoditi eksperimentalne metode rada, ali trudimo se držati budnima maštu, um i osjećaje i otvoriti im neke druge sadržaje i načine rada kakve ne susreću u školi. Umjetnička istraživanja, koja se dijelom baziraju lokalno, bilo u glazbi, jeziku, temi, načinu življenja ili svakodnevici, izrazito su nam dragocjena. Mislimo da vrijedi raditi na pomicanju centra u provođenju suvremenih umjetničkih praksi. S druge strane, drago nam je zbog osobnog umjetničkog razvoja i kontinuiteta rada, naglasila je Banić za Zadarski list.

Ženska tema

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financirat će projekt udruge Kamene babe pod nazivom »Stara cura – žena na rubu, umjetničko istraživanje«, za koji će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izdvojiti 12.390 kuna.

- Projekt provodimo u suradnji s psihologinjom, dramaturginjom i filmskom autoricom Anitom Čeko, a cilj nam je baviti se arhivskim istraživanjem i umjetničkim radom koji će rezultirati prostornom instalacijom. Izazov je i odgovornost otvarati prostor za žensku temu u manjim i zatvorenim sredinama. Ali prije svega, zanimaju nas nevidljive priče i povijesti koje se ne uklapaju u normativne društvene narative. Cilj je projekta inicirati preispitivanje i rastvaranje tog simboličkog ruba na kojem se nalaze žene koje nisu sudjelovale u reprodukciji vrijednosti tradicionalnog društva, istaknula je Banić.

Otežan rad u nezavisnoj kulturi u uvjetima pandemije

Za kraj razgovora Zadarski list pita kako bi rezimirale svoj rad u posljednje dvije godine, koji je u mnogočemu bio ograničen i otežan zbog pojave koronavirusa. Istaknule su kako su osnovni problemi prilikom rada u nezavisnoj kulturi otežani i često nikakvi radni uvjeti, neadekvatna socijalna i pravna zaštita, prekarni rad kao i mizerni honorari.

- Situacija je i otprije otprije kritična, a tijekom zadnje dvije godine, postala je još gora. Reguliranje rada u kulturi od strane vladajućih struktura u vrijeme pandemije, rezultiralo je mnogim nepravednostima i na štetu nezavisnih kulturnih radnika. Takve situacije u najmanju ruku izazivaju frustraciju, osjećaj nebitnosti i nevidljivosti u društvu u kojem živimo. Kulturni radnici nisu bili pošteno niti pravedno zaštićeni i mnogi od nas našli su se na rubu egzistencije. Ovaj narativ je ponovljen i čuli smo ga sa svih strana, ali vjerojatno ga vrijedi ponavljati, istaknule su članice udruge i naglasile kako se često zaboravlja kako u kulturi ne rade samo umjetnici te da adekvatno reguliranje tih statusa koji se tu mogu ostvariti, zapravo ne postoji.

- Svjesni smo da je pozitivan pomak u tom smislu nerijetko rezultat dugotrajnih borbi i napora. Što se nas tiče, prije korone bili smo u popriličnom zaletu. Situacija nas je usporila, no nastavili smo raditi u puno manjem opsegu, i možda s manje entuzijazma nego što bismo inače. Djelatnosti nismo prebacile u online sferu jer smo uglavnom fokusirani na izvedbene prakse, kažu u udruzi Kamene babe.