Članci arhiva

Europska komisija je u srijedu pozvala Hrvatsku da poštuje pravila EU-a kako bi osigurala učinkovit sustav praćenja, kontrole i inspekcije u uzgajalištima plavoperajne tune, prenosi portal zadarski.hr

U okviru ovomjesečnog paketa povrede prava EU-a, Hrvatska je dobila službenu opomenu od Komisije koja je revizijom i provjerom utvrdila ozbiljne nedostatke u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperajne tune u kaveze.

Nacionalna tijela trebala bi osigurati učinkovitu provjeru, točnost i validaciju podataka te bi trebala istražiti potencijalne slučajeve nepoštivanja i poduzeti administrativne ili kaznene mjere protiv onih koji su odgovorni za kršenje zakona EU-a, navodi Komisija.

Komisija smatra da Hrvatska nije poduzela potrebne korake za rješavanje ovih nedostataka, stoga joj upućuje službenu opomenu.

Hrvatska sada ima dva mjeseca za odgovor na ovu opomenu i poduzimanje potrebnih mjera.

U slučaju nezadovoljavajućeg odgovora, Komisija može izdati obrazloženo mišljenje, drugi korak u postupku povrede prava EU-a.

Podsjetimo, županijski vijećnik Akcije Mladih i državni inspektor za ribarstvo Marko Pupić Bakrač, nedavno je prozvao Ministarstvo poljoprivrede i ministricu Mariju Vučković zbog navodnih nezakonitih postupanja kojima se pogoduje uzgajivačima tune na zadarskom području, konkretno tvrtkama u suvlasništvu generala Ante Gotovine, prilikom uvoza divljih tuna u Hrvatsku. Iz Ministarstva poljoprivrede je upućen demanti, a Pupić Bakrač je o svojim saznanjima, kako je rekao, obavijestio policiju i DORH.