Članci arhiva

Čevrti razred područne škole u Kalima u petak, 25. ožujka obilježio je 93. obljetnicu od rođenja kaljskog pjesnika Joje Ricova.

Na Jojin rođendan kaljski osnovnoškolci s učiteljicom Ines Kolega najprije su obišli pjesnikov grob na mjesnom groblju Dočić u Kalima, gdje su zasukali rukave, uzeli metle i banjadore te očistili obiteljsku grobnicu Ricovih, zapalili lampione i ostavili svježe ubrano cvijeće.

Potom su se uputili prema kaljskoj knjižnici gdje su čitali Jojinu poeziju na kualjskomu, te izradili lijep plakat-kolaž posvete našem poznatom književniku, s posvetom: Ti si nas napustio, a iza sebe velika umjetnička djela ostavio. Fuala za sve! Mislimo nua te!

Djeca su saznala tko je bio Joja Ricov, kolik je njegov književni i ljudski doprinos, ali i da su svi pjesnici čuđenje u svijetu. Naučila su da svaki čovjek ostavi trag iza sebe, te da tuđe treba poštovati, a svojim se dičiti, ističe učiteljica Ines Kolega.

Podsjetimo, Joso Ricov (Joja) rodio se u Kalima (Zadar), 25. ožujka 1929. kao prvorođenac u otočkoj obitelji ribara Ive i Jakice rođene Rakvin (izvorno Raquin, francuskog podrijetla) kućanice i težakinje. Više o Jojinoj biografiji na web stranici Društva hvatskih književnika