Članci arhiva

Uskrs, najveći kršćanski blagdan, slavi se kao blagdan života. Više nego dovoljan razlog i poticaj da mu se posveti pažnja i vrijeme već od ranog djetinjstva.

U dječjem vrtiću "Srdelica" u Kalima svake se godine, u svim dobnim skupinama, bavimo prigodnim sadržajima i aktivnostima, pa tako i uoči Uskrsa.

Na veliku radost, djeca su se ovog tjedna, uz podršku odgojiteljica, okušala u tradicionalnim tehnikama bojanja i ukrašavanja jaja i kreiranju uskrsne košarice.

Uz ove zanimljive uskršnje pisanice djeca, odgojiteljice i osoblje iz dječjeg vrtića Srdelica žele svima Sretan Uskrs !

Vjernici, ili oni koji tek drže do običaja, uzet će i ove godine u ruke vrećice s bojama i baciti se na posao bojanja jaja - na radost najmlađih ukućana, Uskrs će dočekati košarica puna crvenih, zelenih, plavih, žutih pisanica. Pisati je, zapravo, staroslavenska riječ koja znači i slikati, pa su pisanice - oslikana jaja.

Dok nije bilo umjetnih boja za jaja, na selu su ljudi koristili boje što su ih našli u prirodi. Najčešća je bila crvena, dobivena od korijena broča ili od cikle, ljuske luka, crvenog radiča. Crne su pisanice, poput onih iz Međimurja, bojili bobicama bazge, duda ili čađom, a od kore hrasta dobili bi lijepu crno-smeđu boju. Od korijena koprive, špinata ili poriluka može se dobiti zelena. No, već početkom prošlog stoljeća, za bojanje jaja koristile su se boje za tekstil te licitarske boje.