Članci arhiva

Središnji Dnevnik HRT-a emitirao je u nedjelju, 1. svibnja, video prilog novinarke Sunčice Findak o OŠ Valentina Klarina, odnosno područnim školama u Kalima i Lukoranu.

Oni njeguju tradiciju, folklor, jezik svojih predaka, nasmijani su i uvijek spremni za pjesmu. A kada se nađu pred teškoćom, nije im problem ni tražiti sastanak s načelnikom općine. Idu u osnovnu školu na otoku Ugljanu.

Svaki dan učiteljica im ponavlja kako prijeći cestu. Maleni su, a do područne škole u Kalima nije izgrađen nogostup pa svaki dan na putu do škole pješače po kolniku županijske ceste. Malena Fiona, učenica prvog razreda snalazi se uz pomoć starije prijateljice iz četvrtog razreda kaljske područne škole.

– To je opasan dio puta za djecu, oni kada idu, rašire se, zaborave, pričaju i njihova pažnja je fluktuirajuća – kaže Ana-Marija Hatadi Ostojić, učiteljica u područnoj školi "Valentin Klarin" u Kalima.

Prekipjelo im je. Da se više ne bi bojali, sa svojom su učiteljicom otišli načelniku Općine Kali i pokrenuli projekt „Put do škole”. Traže moguća rješenja tog problema. Nogostupa na županijskoj cesti prema područnoj školi i uvali Mala Lamjana, zbog neriješenih imovinskih komplikacija zasad neće biti, pa će do škole pješačiti kroz livadu.

https://magazin.hrt.hr/mladi/skolarci-s-ugljana-cuvaju-tradicije-i-bore-se-za-svoje-7095751