Članci arhiva

U srijedu, 11. svibnja Kali su posjetila djeca OŠ Šime Kožićića Benje iz Zadra, a povod je bio održavanje radionice o sitnoj plavoj ribi. U gostima su bili učenici 2. D) i njihova učiteljica Katarina Markulin, 3. A) razred s učiteljicom Sandrom Tomić, dvije asistenice u nastavi i Ivana Zubak Čižmek. 

Radionica o sitnoj plavoj ribi kao važnoj karici u hranidbenoj mreži mora, dio je inicijative Male škole bioraznolikosti kroz koju Udruga Aurelia nastoji educirati djecu osnovnih škola i širu javnost o tome što je to bioraznolikost, zašto je važno da je očuvamo, čime je ugrožavamo i što možemo učiniti da raznolikost organizama i njihovih staništa bude što veća.

Naglasak je bio na srdeli i inćunu kao dijelu naše tradicije i baštine, a također i kao važnim organizmima koji u moru povezuju plankton i grabežljivce. Sitna plava riba stoljećima je hranila naše ljude, a u moru brojni organizmi o njoj ovise kao izvoru hrane.

Onečišćenje, otpad, klimatske promjene i prelov neki su od razloga zašto je ugrožena, a kako bismo pomogli očuvati je, moramo prvo naučiti što više o njoj. Radionicu je organizirala Udruga Aurelia, Ivana Zubak Čižmek djelatnica Sveučilišta u Zadru, a financirana je sredstvima Zadarske županije, kroz natječaje za potporu rada udrugama u 2021. godini.

Da djeca dobiju autentično iskustvo pobrinuli smo se mi. Marko Kolega iz obrta Moćun je djeci demonstrirao kako se soli riba, a djeca su se rado iskušala i sama posložila koji red, kušala su marinirane inćune, a najveću pozornost zaokupila je sušena jadranska riba. Mate Lukin je omogućio da na brodu "Božo" dobiju informacije iz prve ruke, kapetan Željko Bradaš je pričao djeci o lovu na srdele i inćune, ribarskom životu i brodu i brodskoj opremi. Usput djeca su se upoznala i sa našim mjestom, šetnjom uz obalu i starom jezgrom, a posjetila su i knjižnicu.