Članci arhiva

Uvijek aktivni i puni mladenačke energije, učenici četvrtog razreda područne škole u Kalima, u školskom vrtu zasadili su sadnicu stabla masline. Đaci četvtraši od jeseni kreću u školu u Preku od petog do osmog razreda, pa će plodove ove mlade masline idućih godina brati mlađi naraštaji škole u Kalima. Ovu simboličnu akciju odradili su uoči Dana državnosti RH koji se obilježava 30. svibnja.

Školski vrt na Dražinama iz godine u godinu postaje sve zeleniji i sve bogatiji biljnim fondom. Školskim akcijama sadnje stabala djeca se uče razvijati poštovanje prema prirodnom okolišu koji nas okružuje, i istovremeno nam pruža hranu, zdravlje i mir.

Maslinovo je drvo duga vijeka (500 do 600 godina, u prosjeku 100 do 150 godina). – Čovjek je već prije 8000 godina dobivao ulje iz plodova divlje masline. Pradomovina masline vjerojatno je prostor od Sirije prema Grčkoj, odakle je prenesena u Sredozemlje. Na našim otocima, pa tako i u Kalima smo svakodnevno u susretu s maslinom.

Maslina se često spominje i u Bibliji, a kod nekih kršćana, smatra znakom Božje providnosti i brige za druge. Zbog njezine čvrstoće i otpornosti, prozvali je su simbolom snage.