Članci arhiva

Sveučilište u Zadru domaćin je međunarodne znanstvene konferencije koja se organizira u okviru međunarodnog udruženja International Small Islands Studies Association (ISISA) za proučavanje malih otoka, kojima, po većini svjetskih klasifikacija, pripadaju i svi hrvatski otoci.

Konferencija će se održati na Sveučilištu u Zadru, te na otocima Pagu, Ugljanu i Dugom otoku od 13. do 17. lipnja 2022. godine. Svečano otvorenje bit će u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u ponedjeljak 13. lipnja 2022. s početkom u 9 sati.

Glavna tema konferencije “Otoci svijeta“ je „Otoci: priroda i kultura“. Pripadajuće podteme su urbani arhipelazi, antropocenski otoci, politike razvoja otoka, otoci i krize, migracije i otoci, održivost i otpornost otoka, pametni otoci, evolucija i očuvanje otočnih krajolika te utjecaj turizma na otoke. Pokrovitelj znanstvenog skupa je Vlada Republike Hrvatske, a financijsku potporu dala je Zadarska županija.

Hrvatska je država s preko 1200 otoka od kojih je oko 50 stalno naseljeno. Hrvatski otoci bogati su kulturnom baštinom i raznolikim arheološkim nalazištima. Ta su područja prirodno-geografski fenomeni koji imaju važnu ulogu u suvremenom društveno-gospodarskom razvoju, pri čemu prevladava razvoj turizma. Položaj i povezanost s kopnom utjecali su na njihov specifičan društveni i demografski razvoj. Posljednjih desetljeća hrvatski otoci zahvaćeni su brojnim negativnim procesima, kao što su depopulacija, starenje stanovništva i gospodarska transformacija, koji su ugrozili njihov održivi razvoj, ali i mnoge važne tradicijske kulturne krajolike. Ti procesi obilježavaju i mnoge druge otoke diljem svijeta, osobito one male i od kopna udaljene.

Sudjeluje 120 znanstvenika iz čitavoga svijeta

Znanstvena konferencija o svjetskim otocima prigoda je da međunarodna znanstvena zajednica zajednički proučava izazove otoka u suvremenom i globalnom okruženju, kako bi razmjenom iskustava, znanja i ideja ponudila rješenja koja polaze od razumijevanja složenih procesa i utjecaja pod kojima se otoci nalaze.

Na konferenciji će s izlaganjima sudjelovati 120 znanstvenika i drugih sudionika iz Hrvatske i gotovo svih kontinenata. Terenski dio konferencije s pratećim predavanjima održat će se na otocima Pagu, Ugljanu i Dugom otoku.

Tijekom održavanja konferencije na glavnoj zgradi Sveučilišta u Zadru na Rivi bit će izvješena službena zastava udruženja ISISA kojom se obilježava domaćinstvo konferencije, dok će za dvije godine zastava svečano preseliti na otok Lombok u Indoneziji.

Informacije o znanstvenom skupu dostupne su na mrežnoj stranici: https://conference.unizd.hr/isisaislands/

Informacije o udruženju ISISA dostupne su na mrežnoj stranici: https://www.isisa.org/