Članci arhiva

Vođenje mjesne Crkve nadbiskup Zgrablić će preuzeti nakon umirovljenja nadbiskupa Puljića, što se očekuje iza Božića.

Liturgija biskupskoga ređenja mons. Milana Zgrablića na svečanom misnom slavlju u katedrali sv. Stošije u Zadru u subotu 25. lipnja, počela je predstavljanjem izabranika Zgrablića kojega su prezbiteri pratioci, mons. Sergije Jelenić i vlč. Darko Zgrablić, dopratili pred sjedalo zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, glavnog zareditelja.

Mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH, pročitao je Bulu pape Franje kojom je dosadašnjeg porečkog župnika imenovao zadarskim nadbiskupom koadjutorom. Za vrijeme pjevanja molitve Litanija Svih Svetih, mons. Zgrablić je bio u prostraciji.

Uslijedilo je polaganje ruku nadbiskupa Puljića na ređenika, dok je mons. Zgrablić klečao na klecalu. Zatim su izabraniku pristupili i svi drugi biskupi te su polagali ruke na glavu mons. Zgrablića, ništa ne govoreći.

Zatim je nadbiskup Puljić evanđelistar otvorenoga položio iznad glave mons. Zgrablića. Mons. Puljić izmolio je potom molitvu ređenja.

Uslijedilo je mazanje glave izabranika Zgrablića, predaja Evanđelistara i znamenja. Glavu mons. Zgrablića dok je klečao pred nadbiskupom Puljićem, zareditelj Puljić pomazao je krizmom. Predao je zatim mons. Zgrabliću evanđelistar i stavio mu prsten na prestenjak desne ruke. Nadbiskup Puljić stavio je zatim mons. Zgrabliću mitru na glavu i predao mu biskupski štap.

Nakon predaje štapa, nadbiskup Puljić poveo je mons. Zgrablića do mjesta na kojem je dotada sjedio nadbiskup Puljić, dok ga je redio, te se koadjutor Zgrablić zadržao na trenutak sjedeći na tom mjestu držeći biskupski štap u ruci.

U slavlju ređenja sudjelovali su i hodočasnici iz Istre te svi staleži vjernika, među kojima i koludrice zajednice benediktinki sv. Marije koje u rijetkim, osobito svečanim prigodama, izlaze iz svoje monaške klauzure.

Pozdrav i zahvala mons. Milana Zgrablića na kraju biskupskog ređenja objavljena je na web portalu Zadarske nadbiskupije