Članci arhiva

Vlada je produžila zamrzavanje cijena osnovnih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta za još 14 dana, a fiksirala je i veleprodajne cijene. To znači da će se litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama i u iduća dva tjedna prodavati po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 - 13,50 kuna po litri.

Plavi dizel - najvažniji poljoprivrednicima i ribarima - prodavat će se i dalje po najviše 9,45 kuna po litri, piše HRT Radio Zadar.

Iako svjesni da postoje sektori gospodarstva koji su i u težem stanju od njihova, ribari upozoravaju da prostora za poskupljenje plavog dizela gotovo više i nema. Jer bi, slijedom, morala rasti cijena ribe. A to se teško može napraviti, kaže ribar Mato Oberan, nekadašnji predsjednik Ceha ribara u Hrvatskoj obrtničkoj komori:

“Tri do četiri kune je dugo vremena bila cijena plavoga dizela. Sada je cijena tri puta viša, a cijena ribe je ostala na starim razinama ili je malo povećana. Tu ne mislim na pojedine vrste ribe ili cijena u ribarnicama nego na otkupu i mjestima gdje se riba prodaje u velikim količinama. A kada bi se cijena ribe povećala tri do četiri puta to bi bilo nezamislivo jer mi onda ne bismo imali kupce.”
Mato Oberan, ribar

 

Zadovoljan je Oberan današnjom odlukom, kao i dosadašnjom potporom Vlade i resornog ministarstva:

“ S jedne strane zahvala, ali s druge strane strepnja. Dobili smo još 15 dana pa ćemo vidjeti što će se događati, hoće li cijena na globalnom tržištu pojeftiniti. Pokušavamo prebroditi krizu ali ako ovo bude konstanta, onda će se teško najveći broj ribara održati bez nekih fundamentalnih zahvata. ”
- A oni koji bi ostali imali bi poprilično malen profit u poslovanju tako da bi ribarstvo postalo neinteresantno zanimanje. Vjerujem da bi onda mnogi gledali kako prijeći u turizam ili nešto drugo, lakše, jednostavnije, zaključuje Oberan uz nadu da će se cijene goriva na globalnom tržištu ipak stabilizirati te da nas ne čekaju novi rekordi u plaćanju na benzinskim postajama a time i nova opterećenja našeg gospodarstva.