Članci arhiva

Projekt METMONIC/ Kod svjetionika Blitvenica, zapadno od otoka Žirja postavljena je zadnja - peta meteorološko-oceanografska plutača. Modernizacijom meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj omogućit će preciznije prognoze, ali i dati uvid u svojstva Jadranate pridonijeti istraživanju mora.

Sidrenje je bilo iznimno zahtjevno jer je skupa i sofisticirana oprema sidrena na dubini od 211 metara

Aktualni i arhivirani podaci bit će javno dostupni na stranicama DHMZ-a i služit će među ostalim i za istraživanja o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na ranjive sektore.

Posljednja, peta po redu, meteorološko-oceanografska plutača Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) instalirana je u petak, 15. srpnja 2022., na lokaciji blizu svjetionika Blitvenica, nedaleko otoka Žirje, u šibenskom arhipelagu.

Time je najmoderniji sustav mjerenja mora na hrvatskom dijelu Jadranu kompletan te će uskoro započeti njegov testni rad. Meteorološki i oceanografski podaci s plutača omogućit će u narednom razdoblju razvoj operativnog prognostičkog oceanografsko-meteorološkog sustava kojim će se unaprijediti sigurnost pomorske plovidbe, potpora prilagodbi na klimatske promjene, zaštita od onečišćenja Jadrana, akcije traganja i spašavanja na moru te druge aktivnosti na Jadranu.

Izgradnja državne mreže meteorološko-oceanografskih plutača predstavlja važan segment DHMZ-ovog strateškog projekta METMONIC kojim se modernizira meteorološka motriteljska mreža u Republici Hrvatskoj. U prilogu Vam dostavljamo priopćenje vezano za sidrenje i instalaciju plutače na lokaciji Blitvenica u kojem možete pronaći izjave glavne ravnateljice DHMZ-a, dr.sc. Branke Ivančan-Picek i voditelja projekta METMONIC, mr. sc. Stjepana Ivatek-Šahdana koji pobliže pojašnjavaju značaj projekta i koju će koristi od njegove realizacije imati Republika Hrvatska.