Članci arhiva

U srijedu, 10. kolovoza u Kalima se slavi Lovrinja – tradicionalna fešta i blagdan svetog Lovre, zaštitnika mjesta Kali.

Svečanu svetu misu s procesijom u župnoj crkvi sv. Lovre u 9:30 predvodit će don Đuliano Trdić, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Večernja misa je u 20 sati.

U četvrtak, 11. kolovoza obilježava se zavjetni blagdan Gospe od Ružarija, s jutarnjom svetom misom u 8 sati i večernjom misom s procesijom u 19:30.

Sveti Lovre, (kaljski: Lovrinac, drugi nazivi: Sveti Lovro, San Lorenzo, Lawrence of Rome, Laurent de Rome, Laurentius von Rom):

kršćanski svetac, rimski đakon (Huesca oko 225. - Rim 10. kolovoza, 258.).

"...Lovre je postao đakon i dobio je službu upravljanja nad crkvenim blagom te skrbi nad siromašnima. Prema legendi, među blagom bio je i sveti gral, kalež iz kojeg je Isus pio na Posljednjoj večeri.

Za vrijeme rimskog cara Valerijana 258. godine, mnogi svećenici i đakoni su ubijeni, a bogatijim kršćanima oduzeta je imovina te su protjerani. Papa Siksto II. bio je među prvim žrtvama progona. Ubrzo je i Lovre uhićen. Rimski prefekt dao mu je tri dana, da preda crkveno blago, koje je čuvao. Lovre je nastojao u ta tri dana podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima. Kada su prošla tri dana, izručen je prefektu. Lovre je pred prefekta doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni crkveno blago. Osuđen je na smrt. Lovru su mučili pržeći ga na roštilju. Pri tome je zavapio: "Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!" (lat. "Assum est, inquit, versa et manduca.") Zbog te izjave, sv. Lovre je zaštitnik komičara, mesara i kuhara. (Izvor: Wikipedija)

Mučeništvo se sv. Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.