Članci arhiva

Od utorka, 16. kolovoza do četvrtka, 18. kolovoza 2022. u Kalima će se održati ljetni ciklus predavanja profesora Ante Kolege na temu: ČOVJEČANSTVO NA PRAGU DUHOVNOG SVIJETA. Sva predavanja počinju u 20 sati u Domu kulture u Kalima, općinska vijećnica, II. kat.

Raspored predavanja s temama i sadržajem:

1. predavanje (utorak, 16. kolovoza)

DUHOVNA POZADINA ČOVJEKA I SVEMIRA

Isus Krist i duhovne hijerarhije grade kroz planete (planetarna utjelovljenja): topline, zraka, vode i zemlje (čvrsta materija) novo kozmičko biće: Duha slobode i ljubavi – čovjeka.
Rajski čovjek (čovjek u raju); Utjecaj Lucifera (zaostalo biće); Čovjek napušta raj i dolazi na Zemlju (u vodenu i čvrstu Zemlju); Dolazak Isusa Krista na Zemlju – iz vremena u prostor.

2. predavanje (srijeda, 17. kolovoza)
SADAŠNJE STANJE ČOVJEKA I SVEMIRA

Čovjek prije Golgotskog misterija i poslije: Krist i ljudska duša; Ljubav i njezin značaj za čovjeka i svijet; Uskrs, Uzašašće i Duhovi – kao svetkovine – danas; Prirodna znanost i duhovna znanost u budućnosti u kojoj već živimo; Spavanje i buđenje i doživljaj Krista; Što znači vječnost i besmrtnost?

3. predavanje (četvrtak, 18. kolovoza)
ČOVJEKOVA SAMOSPOZNAJA I SVAKODNEVNI ŽIVOT

Spoznaja svijeta i sebe danas »Čovječe, upoznaj sebe!«; Misteriji starog Egipta i stare Grčke; Čuvar praga duhovnog svijeta; Susret i život sa Kristom u svakodnevnom životu; Anti-aging pokret! Spiritualnost u toku dana: osjetilni život (predodžbe, zamjedbe – osjetilne), mišljenje, osjećaji i volja; Vjera, ufanje i ljubav.
Čuđenje, samilost – ljubav i savjest u vezi s Kristom; Advent (ponovni dolazak Krista u eterskom svijetu (ne u fizičkom!); Eterizacija čovjekove krvi i Isus Krist danas i u budućnosti.

ANTE KOLEGA - ŽIVOTOPIS

Ante Kolega je rođen 1943. godine u Kalima. Gimnaziju završava u Zadru, a studij matematike i geometrije u Zagrebu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Nakon diplome radio je kao srednjoškolski profesor desetak godina, u Zadru i Zagrebu. Nakon što je upoznao antropozofiju (duhovnu znanost), utemeljenoj na učenju Rudolfa Steinera, odlazi u Njemačku, gdje se posvećuje njezinom proučavanju. Pohađa i seminar za waldorfske učitelje (pedagogija zasnovana na antropozofski usmjerenoj duhovnoj znanosti) i do umirovljenja radi kao profesor matematike u više waldorfskih škola u Njemačkoj (Stuttgart, München, Karlsruhe...). Do sada je držao niz predavanja o antropozofiji i waldorfskoj pedagogiji diljem Hrvatske i po svijetu.

Ante Kolega otac je poznatih hrvatskih skijaša, Eliasa i Samuela Kolege.