Članci arhiva

Don Marko Vujasin iz Pakoštana novi je župnik u župama Kali i Kukljica, koji upravljanje ovim župama preuzima od don Marija Akrapa, novog župnika na zadarskom Bilom Brigu u župi Blaženog Alojzija Stepinca. Don Marko Vujasin dolazi s položaja vikara župe Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru.

Marko Vujasin rođen je 18. lipnja 1986. g. u obitelji Luke i Dragice rođene Knežević u župi Gospodinova Uzašašća u Pakoštanima gdje je završio osnovnu školu, a srednju Ekonomsko-birotehničku završio je u Zadru 2005. godine.

Nakon srednje škole radio je u ugostiteljstvu, u tvrtci Atlantic Grupa te u Tvornici kruha u Zadru. Godine 2009. upisao je izvanredni studij poslovne ekonomije i financija na Veleučilištu Baltazar Zaprešić koji je završio 2012. godine, te stručni studij menadžmenta na Veleučilištu u Šibeniku, koji je završio 2014. godine.
U rujnu te godine upisuje kao laik studij teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Želio je kroz studij, sakramentalni život i molitvu razbistriti sliku svoga poziva. Nakon višegodišnjeg razmišljanja javio se nadbiskupu s molbom da ga primi među kandidate za svećeništvo Zadarske nadbiskupije.
Don Marko Vujasin je zaređen za svećenika po rukama zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u subotu, 27. lipnja 2020. u katedrali sv. Stošije u Zadru.

Posebno je emotivan bio oproštaj župljana od don Marija Akrapa, koji je na otoku Ugljanu proveo 16 godina, od čega posljednjih 9 godina, od kolovoza 2013. kao župnik u Kalima i Kukljici. U nastavku prenosimo oproštajni pozdrav župljana sv. Lovre u Kalima objavljen na društvenim mrežama.

Dragi naš don Mario,

Nakon 16 godina vašeg pastoralnog djelovanja u našoj Župi došao je trenutak da se pozdravimo i oprostimo s vama jer idete dalje kako Vam Vaša služba nalaze.
Vas poziv od vas traži da napustite i oca i majku, svoje obitelji i potražite svoj dom među svojim vjernicima. Mi smo bili vaša obitelj proteklih 16 godina, s nama ste živjeli lijepe i teške trenutke. Mogli smo s vama dijeliti križeve i muke, a i veseliti se zajedno zbog svih proslava i sretnih trenutaka u našim životima u kojima ste sudjelovali.

Imajte na umu da smo i mi, na prvom mjestu samo obični ljudi, sa svojim manama i vrlinama, nismo savršeni. Zato, ako ste nekada osjetili neku nepravdu s naše strane, oprostite, sigurno nije bilo iz loše namjere. Naše greške nas uče da možemo biti bolji, a naš Otac nas uči da budemo milosrdni i da praštamo.

Hvala Vam dragi naš don Mario što ste u najribarskijem mistu na svitu bili glavni ribar duša. Gospodin je s Vama došao k nama, a vaše riječi o Majki Mariji vodile su nas pred Nebeska vrata.

Hvala vam na svemu onome što je naš suživot s vama činilo lijepim. Hvala vam na dobroti, poštovanju i ljubaznosti prema nama vjernicima. Na prvom mjestu hvala dragom Bogu, za sva dobra koja smo po vama primili.

Hvala Vama i don Tomislavu za neumorne ispovijedi i razgovore kad smo skrušeno tražili oprost.

Dragi don Mario sjetite nas se u svojim molitvama i nastavite moliti za nas. Navratite ponekad u našu župu, tu ste uvijek dobrodošli kao jedan od nas. Budite dobar pastir svome novom stadu kao što ste bili i nama.

Don Mario i don Tomislav neka vas čuvaju dobri Bog i Majka Marija te neka vas blagoslove na Vašem daljnjem pastoralnom putu na novoj službi u Župi Blaženog Alojzija Stepinca u Zadru, a našem novom župniku, neka Bog dadne snage i ustrajnosti.

Župa sv. Lovre - Kali