Članci arhiva

Iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju maslinare, kako trenutačni vremenski uvjeti s oborinama i nešto nižim temperaturama pogoduju mogućem jačem napadu maslinine muhe (Bactrocera oleae) u našoj županiji.

Stoga upućujemo na redovite obilaske nasada, te uzorkovanje i pregled plodova, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Ako se utvrdi više od 10% uboda tada se nužno provode kurativne mjere zaštite, tretman „širom“ ili zaštita cijeloga nasada s jednim od dozvoljenih pripravaka: DECIS 2,5 EC ili IMIDAN 50 WG ili neki drugi prema Fitosanitarnome informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Isto tako povoljni su uvjeti za infekcije uzročnikom bolesti paunovo oko (Spilocaea oleagina) pa bi valjalo izvršiti tretman s nekim od fungicida kraće karence npr. Neoram (karenca 15 dana) ili neki drugi prema Fitosanitarnome  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Maslinare i dalje upućujemo na praćenje naših obavijesti, kada ćemo se oglasiti kod svake važne promjene, obavještavaju iz Ministarstva.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja.

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe, navode u Ministarstvu poljoprivrede.