Članci arhiva

Ljudi koji su imali svoja trsa držali su konobe, toverne, gdje smo dolazili i družili se. Tu bismo jeli, pili i pjevali narodne pjesme i tako se rodila ideja, zašto i mi u Kalima ne bismo imali svoju klapu, otkriva Marinko Rušev - Bepo za Zadarski tjednik, tiskano izdanje od 16. rujna 2022.

Znaš li di je more bistro, di su zlatni žali, znaš li di je lipo misto ča ga zovu Kali, staro misto ribarsko... stihovi su pjesme "Znaš li di su Kali" koju izvodi klapa Kali.

Kali, ribarsko mjesto, jedno je od najvećih mjesta na otoku Ugljanu, prepoznatljivo ne samo po ribarenju već i po turizmu i mnogim kulturnim sadržajima poput najstarije fešte "Kualjske ribarske noći". Nadaleko su poznati i po tradicionalnoj brudetijadi. U pripremanju ove gastro delicije Kaljani ne odustaju od svoje stare recepture. Ugor se mora kuhati na jakoj vatri od drva, a šug mora biti gust i ljepljiv.

Ali naš povod dolaska u mjesto Kali bila je klapa "Kali" koja je nedavno obilježila 40 godina svog djelovanja. Fešta povodom četrdesete obljetnice održala se u restoranu "Pescatore" Kali, - piše Vesna Benić za Zadarski tjednik.