Članci arhiva

Zbog čega u „najribarskijem mjestu u Hrvatskoj” već više od godinu dana ne radi dizalica za brodice kaljskih profesionalnih i rekreativnih ribara i mještana već svi oni na „izvlačenje brodica” odlaze u Kukljicu, Sutomišćicu, Sukošan ili Zadar?, - piše portal zadarski.hr

Komunalno poduzeće „Hripa” početkom 2016. je postavilo dizalicu u ribarskoj luci Vela Lamjana, njena je nabavka i montaža koštala pola milijuna kuna, u čemu je sudjelovala i ribarska zadruga „Omega 3”, a u Općini Kali su bili zadovoljni jer su na taj način mještani imali potrebnu uslugu, a općinski proračun određeni prihod.

Ali, nakon provedenog nadzora, 28. listopada 2016. godine, Lučka kapetanija nalaže Lučkoj upravi Zadar zabranu rada „stupne konzolne dizalice” zbog njene tehničke neispravnosti. Unatoč tome, dizalica je godinama nakon toga – radila!

- Da, radila je najnormalnije sve do 6. mjeseca 2021. godine, točnije do drugog kruga prošlih lokalnih izbora. Tada je „Hripa” obaviještena kako više ne smije koristiti svoju dizalicu. Iz luke su potjerani svi brodovi koji nisu povezani s nekim ribarskim obrtom ili firmom – ili se maknite ili plaćajte astronomsku cijenu od 8 kuna po dužnom metru dnevno. Pod izlikom da je to ribarska luka i da Lučka uprava može snositi sankcije ako se tamo zateknu brodovi koji nisu pod firmom ili obrtom, kaže načelnik Bruno Mišlov dodajući da do danas nije dobio pismenu zabranu i njeno objašnjenje.

Osim toga, Mišlov je uvjeren da iza svega stoji – jasan politički motiv!, piše zadarski.hr

- Većina mještana je sigurna da bi dizalica nastavila raditi da je HDZ ostao na vlasti, a vjerojatno ne bi bilo ni tjeranja brodica cijenama od 8 kuna po metru dužnom. Ovo je kazna Kaljanima što su se usudili izabrati drugačije i sada nas tuku gdje nas najviše boli. Mještani su s potpunim pravom ogorčeni jer im je onemogućena usluga i našem komunalnom poduzeću djelatnost, imovina poduzeća stoji i propada, a gubimo prihod na koji smo dosad računali. Žao mi je što sam bio fin i strpljivo vjerovao da ćemo u godinu dana iznaći rješenje, a kucali smo zaista na sva vrata, i što sam pazio da ne budem „preglasan“ kako ribari ne bi izgubili nekakve buduće sadržaje, a time pristao na dvostruke standarde i ucjenjivanje mojih mještana. Uostalom, u nekoliko navrata se i na sjednicama Općinskog vijeća moglo čuti da se „Kaljani moraju suočiti s posljedicama svojih izbora”, rezolutan je Mišlov, za portal zadarski.hr

Dizalica je montirana u mandatu SDP-ovog načelnika Duška Vidova, a nezavisni Bruno Mišlov je lani pobijedio HDZ-ovog kandidata Marka Kolegu.

Načelnik tvrdi da mu je u Lučkoj upravi rečeno da „Hripa” više ne može dobiti koncesiju jer je ribarska luka u Veloj Lamjani uređena EU sredstvima i da ne žele dovesti u pitanje sljedeću fazu izgradnje luke. Na primjedbu Kaljana da je njihova dizalica montirana izvan područja uređenog EU sredstvima, odgovoreno im je da je za EU sredstva kandidirano cijelo lučko područje, pa i onaj dio na kojem je dizalica.