Članci arhiva

Ekološko-novinarski projekt spojio je ove godine našu školu i školu iz maloga mjesta Ivanske u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Suradnji dviju škola možemo zahvaliti radiju „Alfa“ iz Bjelovara, glavnog provoditelja programa, koji je uz pomoć sponzora „Jadrolinije“ i Općine Preko organizirao prvi susret učenika i profesora i to u Preku i na našem otoku, piše O.Š. Valentin Klarin.

U prvom ciklusu radionica, koji je bio održan od 29. 9. do 2. 10. 2022. godine, sudjelovale su učenice 7. a razreda: Kiara Vitlov, Gabriela Franov, Zara Gobin, Nera Mišlov, Leona Longin, Monika Blaslov i Aurora Halilović iz Kali zajedno s profesoricom hrvatskoga jezika Lindom Kolega Babajko te učenici iz Osnovne škole Ivanska i njihova profesorica Tanja Nad.

Učenici su imali niz aktivnosti koje je koordinirala glavna urednica radija Slavica Trgovac Martan, a učili su o rijetkim i zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama u Hrvatskoj. Pogledali su prezentaciju o smilju i macaklinu, a na tu temu je održana i likovna radionica u sklopu koje su učenici u parovima izrađivali smilje i macaklina od recikliranih materijala. Razgovarali su i učili o važnosti zaštite mora te snimili promotivni video materijal.

Osim one ekološke strane, ovaj projekt je našim učenicima iznimno važan i zbog one medijske strane. Naime u našoj školi već godinama psihologinja Nadežda Deša pokušava zajedno s učenicim pokrenuti školsku radio – postaju. Kako se do sada osmislio prostor i nabavila neka oprema, potrebno je osposobiti i učenike kako bismo mogli sami stvarati radijski program. U tome će nam uvelike pomoći suradnja s „Alfa“ radijom jer su učenici već na prvim radionicama učili snimati materijale za audio i video produkciju te su se upoznali s osnovnom opremom koju svaki radijski novinar treba imati.

Tako je u sklopu drugog dijela projekta, na proljeće sljedeće godine, dogovoren posjet učenika naše škole Općini Ivanska te gradu Bjelovaru i Bjelobarsko – bilogorskoj županiji. Ondje će djeca učiti o flori i fauni te kulturnim znamenitostima toga dijela Hrvatske. Posjetit će radio – postaju „Alfa“ te pokušati snimiti vlastiti radijski materijal.

Evo što o projektu kažu neki od sudionika:

DANIJELA VUSIĆ, direktorica Alfa radija:
„Osim što svakodnevno proizvodi radijski sadržaj za područje cijele središnje Hrvatske, Alfa radio često inicira, osmišljava i provodi radionice s djecom i mladima. Od radionica vezanih uz medijsku pismenost, koje su nam kao mediju izuzetno važne, pa sve do ekoloških radionica koje smo proveli s djecom na otoku Ugljanu. Ovim putem želim zahvaliti OŠ Ivanska i OŠ Valentina Klarina za sudjelovanje u projektu, potom načelniku Općine Preko Juri Brižiću, Vatrogasnoj zajednici BBŽ, kao i Jadroliniji koja je prepoznala važnost projekta koji, uz povezivanje djece s otoka i kopna, ima i ekološku notu.“

AURORA, učenica 7.a razreda, OŠ Valentina Klarina Preko:
„Jako su mi se svidjeli naši gosti, čitava ekipa je na mene ostavila dobar dojam. Sljedeće godine u proljeće mi idemo u Ivansku i već se sada jako veselim tom putovanju jer nikad nisam bila u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Vjerujem da ćemo se jako dobro zabaviti.“

GITA, učenica, OŠ Ivanska:
„Na Ugljanu mi se svidjelo mnoštvo zelenila i to što ima puno maslina jer ja obožavam masline. Ima i puno voća, poput nara. Na radionicama sam naučila puno toga o macaklinima i smilju. Nisam znala da je smilje ljekovito i da se od njega može raditi čaj te da se može stavljati u jastuk.“