Članci arhiva

Prije nešto manje od mjesec dana u nezapamćenoj pijavici potopio se vjerojatno najstariji drveni ribarski brod na Jadranu - Atlant. Posada je, srećom, jedva izvukla živu glavu, a brod je prije tjedan dana izvučen s morskog dna u zahtjevnoj operaciji kod Iža.

Šime Blagdan, zapovjednik i vlasnik broda donio je jedinu moguću odluku - Atlant neće ostati u modrom grobu na dubini od 64 metra pokraj otoka Iža.

Brod je već više desetljeća u vlasništvu obitelji Blagdan iz Kukljice. Izgrađen u Rijeci, sa svojih 114 godina vjerojatno je najstariji drveni ribarski brod na Jadranu.

- Ovakvih brodova je malo, najprije ovakve gradnje, a i sa ovoliko godina. A ovaj brod je cili obnovljen. On ni star k'o drvo, on je star po godini rođenja, a drvo to je sve obnovljeno, kaže Šime Blagdan za HRT Radio Zadar.

Nije samo kapetan Šime emotivno vezan za svoj brod mego i član posade - Velimir Bačić. Iako je prošlo gotovo mjesec dana od havarije još uvijek su svježe slike.

 Vrlo zahtjevnu akciju izvlačenja Atlanta s morskog dna vodili su ronioci tvrtke Sub-Mission. Ivan Cokarić iza sebe ima veliko iskustvo, no svejedno su pripreme trajale nekoliko dana.

- Sama akcija podizanja trajala je dan i pol. On je bija položen na livi bok, dosta je bija u nepovoljnom položaju, ali to smo ispravljali i zato nam se akcija i protegla u drugi dan. To smo ispravljali lagano tijekom dizanja, kaže Ivan.

Drago kad iz mora spasi bilo koji brod. - Ovaj mi je posebno drag baš zbog toga što je dio povijesti hrvatskoga ribarstva, ističe Ivan.

A možda se baš zbog toga i ostvari zamisao da Atlant postane muzejski primjerak ili barem brod koji će ponovno zaploviti u znanstvene svrhe.