Članci arhiva

Među odobrenim projektima nove, III. faze nacionalnog programa zapošljavanja žena – Zaželi, je i lokalni projekt „Zaželi u općini Kali" ukupne vrijednosti 642 tisuće kuna, partnerstvo općina Kali i Pašman.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelj i socijalne politike Marin Piletić, u srijedu 7. prosinca su u Podstrani, pokraj Splita, uručili ugovore vrijedne 50 milijuna kuna za jadranske županije za projekt "Zaželi" u sklopu kojeg nezaposlene žene pomažu starijima. Projekti se financiraju sredstvima Europskog socijalnog fonda u 100%-tnom iznosu.

Trajanje projekta "Zaželi u općini Kali" je 8 mjeseci, od 2 mjeseca za pripremu, a 6 mjeseci za zaposlenje 13-ero žena koje će pomagati 78-ero starijih osoba s područja općina Kali i Pašman.

Za razliku od prethodne faze projekta Zaželi koji se provodio samo na području Općine Kali, novi projekt koji će se realizirati u prvoj polovici 2023. nositelj Općina Kali provodi u partnerstvu s Općinom Pašman. 

Ovim projektom će se unaprijediti radni potencijal 13 teže zapošljivih žena kroz zapošljavanje na period od 6 mjeseci, i to 7 žena u Općini Kali, a 6 u Općini Pašman. Također, doprinijet će se socijalnom uključivanju 78 starijih osoba u starijih od 65 godina ili nemoćnih osoba s područja Općine Kali i Općine Pašman na način da će im zaposlene žene pružiti potrebnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima.

Nositelj projekta je Općina Kali, a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Zadar i Centar za socijalnu skrb Zadar te Općina Pašman.

Prethodna faza projekta, naziva „Zaželi u Kalima" koji je završen u ožujku 2022. godine bila je dobra prilika za zaposlenje i edukaciju pet nezaposlenih žena iz Općine Kali koje su stekle nova znanja i kompetencije, a ujedno 12 mjeseci olakšale svakodnevni život za 30-ak starijih krajnjih korisnika s područja Općine Kali.