Članci arhiva

STARI I NOVI OBIČAJI UOČI BOŽIĆA - Santa Lucia, mamma mia, porta i bomboni, due calze, eccola papa, eccola papa
I tako cijelo veče, teče pjesma, kako bi ujutro u bičvi - čarapi, ili hulahopu bilo što više slatkiša. Najčešće bi to bila jabuka, naranča, jer bonbona baš i nije bilo.
Ujutro bi dječica istrčala vani iz svojih kuća držeći u rukama što im je sveta Lucija donijela. Hvalili bi se jedni drugima, ili kako mi kažemo "ćikali" tko je dobio više ili bolje.
I to su bili svi darovi u adventsko vrijeme. Sveti Nikola koji stavlja darove u čizmice tada nije postojao kao običaj u Dalmaciji.
Tek iza drugog svjetskog rata za Novu godinu bi djeca dobila darove od radnih organizacija ako su im roditelji bili zaposleni u državnim firmama.

Učenici prvog razdreda za svetu Luciju u kaljskoj knjižnici učili praviti pletene narukvice

Povodom blagdana svete Lucije, koji se obilježava 13. prosinca maleni učenici prvog razreda područne škole u Kalima, zajedno s učiteljicom Ines i knjižničarkom Tomislavom odlučili su razveseliti svoju zajednicu prigodnim pjesmama i zaraznim veseljem.
Najprije su razveselili djelatnike Općine Kali, a zatim ih je u knjižnici čekalo iznenađenje - Na prozoru darovi svete Lucije. Radost im je ozarila lica, dok su u čudu otvarali svoje čarape. Dok su se sladili došla je i gđa Lucija Vidov, koja je zajedno s njima pokušala napraviti, iskukičati pletene narukvice za svakog učenika prvaša. Odlučili su se za domoljubne motive crvene, bijele i plave boje, jer je to bio dan kad se igrala važna nogometna utakmica.
Pjesma je tekla, božićna, a i navijačka, jer i djeca vatreno prate svjetsko prvenstvo u nogometu.
Djeca su znatiželjno ispitivala tetu Luciju kako je dobila ime, zna li što znači, i da li u njenoj obitelji slave blagdan svete Lucije na poseban način.
U radosti vrijeme brzo leti, pa smo se zahvalili svima i poželjeli puno svjetla i radosti do idućeg blagdana svete Lucije.