Članci arhiva

Predsjednik Matice umirovljenika Kali, Zdenko Vidov - Šiljo poziva mještane i otočane na sastanak u četvrtak, 12. siječnja u 18 sati u prostoru umirovljenika na Bratskom dvoru u Kalima.

Tema je sporna odredba članka 14. Zakona o morskom ribarstvu, o zabrani ribolova na udaljenosti manjoj od 300 metara od uzgajališta - koja je trn u oku za brojne otočane-ribolovce, tvrdi Vidov.

Podsjetimo da je prilikom 18. Znanstveno-stručnog skupa o ribarstvu, održanog u srpnju prošle godine u Kalima, umirovljeni brigadir HV-a Vidov u svojoj javnoj prezentaciji dao osvrt na Zakon o morskom ribarstvu i utjecaj na domicilno stanovništvo. Vidov je tada naglasio kako se strateški razvoj Općine Kali bazira na suživotu s ribouzgajalištima. Kao posljedica takve odluke; na području Općine Kali imamo čak pet koncesijskih polja za uzgoj brancina i podlanice koncesionara Cromaris, te jedno koncesijsko polje za uzgoj tune koncesionara Kali Tune, kazao je tom prilikom Vidov.

Vidov je tada ukazao na odredbu iz članka 14. Zakona o morskom ribarstvu kojom je na području uzgajališta i na udaljenosti manjoj od 300 metara od oznake uzgajališta ili koncesijskog područja, zabranjeno obavljanje ribolova.

Povlačenjem zamišljene crte na udaljenosti 300 metara od koncesijskog polja, stotinjak mještana koji brodove drže u Veloj i Maloj Lamjani, čim se odvežu od rive, ne mogu baciti udicu u more, jer su u prekršaju, istaknuo je tom prilikom Zdenko Vidov.

U ime Matice umirovljenika Kali, umirovljeni brigadir Vidov zahtijeva od Ministarstva poljoprivrede da se izmijeni Zakon o morskom ribarstvu ili da donese uredbu, kojom bi se stanovništvu općina koje dozvoljavaju razvoj marikulture na području svojih općina, dozvolio ribolov udicom kanjarom, izvan koncesijskog područja uzgajališta.

Očito je da suživota s krupnim kapitalom nema, zaključio je ljetos Vidov i naglasio citatom: - Kad nepravda postaje zakon, borba postaje obveza.