Članci arhiva

U područnoj školi u Kalima, u petak, 27. siječnja za osnovnoškolce od prvog do četvrtog razreda održana je mala škola mornarskih vještina koju je vodio Ivan Longin iz Kali.

U okviru promocije aktualnog EU projekta Općine Kali - "Nabava i postavljanje montažne ribarnice u Kalima", Ivan Longin održao je ovu edukativnu radionicu za djecu na temu ribarske i maritimne baštine.

Nakon zanimljivog predavanja o tome "što je brod bez brkova", koliko strpljenja i vremena treba da se jedan takav izradi, za koliko se može prodati i koliko konopa treba za izradu, djeca su se okušala u izradi privjeska za ključeve od ribarskog konopa, a neki su se čak pohvalili da su ih ribari iz obitelji učili kako napraviti pandule.

Obrt - Domaća radinost Ivan Longin, Tkon nositelj je oznake Hrvatski otočni proizvod, a već dugo godina se bavi ručnom izradom pletene brodske opreme od konopa, poput pramcobrana, bokobrana i pandula, a povremeno vodi i radionice pletenja brodskog konopa za djecu.

Uz brod, pletenje konopa i druge tradicionalne mornarske vještine, od samog su početka prisutne u svakodnevnom životu otočana i čine njegov neizostavni dio. Pletenje brodske opreme od konopa, poput pramcobrana, bokobrana i pandula danas se polako se zaboravlja. Iste zamjenjuju industrijski proizvedena brodska oprema, dok ova vrijedna znanja i umijeća tek ponekad iskrsnu u nekim pričama i nakratko postanu dio stvarnosti.

Putem radionice, najmlađe se uvodi u nekadašnji mornarski svijet i na taj način prenosi barem dio vrijednih tradicijskih znanja, a sve u cilju zaštite, valorizacije i promocije pomorske baštine otoka Ugljana i Pašmana.

Radionica za učenike "Tradicionalna izrada bokobrana i pramcobrana od konopa za brodove te vještine vezivanja mornarskih čvorova", financira se sredstvima EU iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014-2020., u okviru projektnog natječaja Mjere 3, LAGUR-a Plodovi mora