Članci arhiva

Općina Kali poziva javnost na završnu konferenciju EU projekta Općine Kali „Nabava i postavljanje montažne Ribarnice u Kalima“.

Završna konferencija će se održati u četvrtak, 2. veljače, u 10:30 na lokaciji kod novopostavljenog kioska ribarnice, pored rotora u uvali Batalaža.

Ukupna vrijednost ovog projekta Općine Kali iznosi 44 tisuće eura, a 100% je financiran iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, putem Natječaja LAGUR-a Plodovi mora.

Nova montažna ribarnica sa svom tehničkom opremom za očuvanje hladnog lanca te kvalitetom doprinijet će prepoznatljivosti brenda Kali kao najribarskijeg mjesta na Jadranu.

Objekt sadrži svu potrebnu rashladnu opremu za čuvanje ribe i plodova mora na niskoj temperaturi, a priključen je na komunalne instalacije struje, vodovoda i odvodnje.

Montažni prenosivi kiosk tlocrtne je površine 11,93 m2, vanjskih tlocrtnih dimenzija: 4,66 m x 2,56 m. Cijena kioska s opremom iznosi 290 tisuća kuna, ili 38,5 tisuća eura.

Uz montažnu konstrukciju kiosk uključuje vanjsku stolariju, elektroinstalacije, tendu i klima uređaj.

Unutarnja oprema uključuje vitrinu za prodaju ribe, rashlad s dvoje vrata i agregatom, inox ploču, inox masku, digitalnu vagu, inox kuke, sudoper, bojler, slavinu, ledomat, zamrzivač, policu i garderobni pvc ormar.

Montažna ribarnica je nedavno postavljena pored novog prometnog kružnog toka (rotora) u uvali Batalaža u Kalima.

S obzirom da se predviđena lokacija za postavljanje ribarnice nalazi neposredno uz morsku obalu i posjećenu luku Batalaža, ovim projektom utjecat će se na prepoznatljivost Općine Kali kao ribarskog područja.

Novom montažnom ribarnicom upravljat će HRIPA d.o.o. za komunalnu djelatnost, u 100% vlasništvu Općine Kali.

Ribarnicu u Kalima koristit će registrirani obrtnici i lokalni ribari koji će od komunalnog poduzeća uzimati prodajni pult ribarnice u kratkoročni najam.

Postojeća općinska ribarnica na Trgu Marnjiva u Kalima posjeduje minimalnu tehničku opremu za prodaju ribe, bez prodajnog pulta od inox čelika, bez frižidera, ledomata ili rashladne komore te je od ovaj projekt od izuzetne važnosti za unaprjeđenje usluge prodaje ribe u Kalima.

Dugoročna svrha projekta „Nabava i postavljanje montažne ribarnice u Kalima“ je povećanje dostupnosti svježe lokalne ribe i proizvoda ribarstva i akvakulture na području Općine Kali te pronalaženje novih modela i kanala suradnje u svrhu povezivanja ribara s kupcima. Provedba projekta doprinijet će zaštiti zdravlja i sigurnosti potrošača i smanjiti crno tržište prodaje ribe. Na taj način povećat će se konzumacija lokalne svježe ribe, ne samo od mještana već i gostiju i turista.