Članci arhiva

Rezidbe maslina su u tijeku. Upozoravamo maslinare, kako je nužno nakon obavljene rezidbe tretirati nasad s jednim od bakrenih pripravaka, a protiv uzročnika bolesti paunovoga oka (Spilocea oleagina) i raka masline (Pseudomonas savastanoi Smith.).

Ako u masliniku ima problema sa štitastim ušima (pojava čađavice), napose s maslinovim medićem (Saissetia oleae), tada bakrenom pripravku valja dodati i jedno od mineralnih ulja za zimsku zaštitu – Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje.

Iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju voćare, kako valja zaštititi koštičave voćne vrste (breskva, nektarina, marelica, višnja, trešnja, šljiva) prije stadija kretanja vegetacije. Rezidba je u tijeku pa se nakon nje preporuča zimska zaštita s jednim od dozvoljenih bakrenih pripravaka. Posebno je važna kvaliteta prskanja pa je stoga voćke potrebno za mirna vremena dobro „okupati“ sa svih strana, uz pojačani utrošak škropiva, jer uzročnici bolesti i štetnika prezimljuju na kori, granama i u pukotinama kore. 

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstava za zaštitu bilja! Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnome informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na mrežnim stranicama. Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!