Članci arhiva

Bez redova i gužvi stanovnici otoka Ugljana od sada će krv moći dati svih 5 dana u tjednu, a njihove uzorke u Zadarsku će bolnicu prenositi - dron, - javlja HRT u video prilogu objavljenom u Regionalnom dnevniku

 Petnaestak minuta letjeli bi uzorci krvi dronom s platforme na Ugljanu do laboratorija u Zadru. Krv trenutačno putuje brodom samo ponedjeljkom, a po nju dolazi općinski djelatnik.

- Dolazi sa jednom većom torbom u koju smjestimo svoj laboratorijski materijal, on to ponese na trajekt, poslije trajekta dočeka medicinski organizirani transport, u laboratorij, objašnjava liječnica Opće prakse u Kalima na Ugljanu Silvestra Kolega.

Uprava zadarske bolnice smatra da sadašnji način dostave krvi s otoka nije adekvatan. Osobito s udaljenih otoka, s kojih uzorke dobivaju jednom u petnaest dana.

- Vrlo je rijetko u Europi da se putem drona dostavljaju uzorci krvi koji se mogu onda dostaviti svaki dan, više puta u slučaju hitnih slučajeva. Već dugo radimo na toj ideji, kaže zamjenik ravnatelja OB Zadar Edi Karuc.

No domet drona je tridesetak kilometara pa zadarska bolnica projektom zasad planira obuhvatiti Ugljan i Pašman, dok će udaljeniji otoci na red doći poslije. Mišljenja stanovnika Preka na Ugljanu su podijeljena.

Iz bolnice kažu da sedamdeset posto točnosti laboratorijskih nalaza ovisi upravo o načinu vađenja i dostavi uzoraka. Stoga bi dron jednog dana letio i do ostalih udaljenih područja.