Članci arhiva

U Kalima je nedavno otvoren novi društveni prostor za najmlađi uzrast - dječja igraonica "Cinci Linci" uređena u prostoru povezanom s zgradom područne škole na Dražinama.

Katarina Mijatović, po struci odgojiteljica djece rane i predškolske dobi, prepoznala je potrebu za društvenim interakcijama za djecu na otoku, stoga je odlučila otvoriti dječju igraonicu nakon tri godine rada u struci i nekoliko negativnih iskustava sa stalnim zaposlenjem. Uz česte razgovore s ostalim roditeljima i poznanicima, kako na privatnoj, tako i na poslovnoj razini, došla je do zaključka da nedostatak prostora za proslavu dječjih rođendana postaje veliki izazov za otočane, budući da djeca trenutno slave rođendane u zapuštenoj općinskoj prostoriji.

Prostor igraonice podijeljen je na tri zone – zonu za roditelje/skrbnike gdje se odrasli mogu opustiti uz tople napitke, zonu za kreativnu igru koja sadrži mnoštvo društvenih i didaktičkih igara te disco/party zonu gdje se najmlađi potpuno otkače na mini pozornici s mikrofonima i zvučnikom za karaoke – uz light show, mjehuriće i dim za potpuni doživljaj.

Cinci Linci otvara razne mogućnosti kreativnoga izražavanja i igre kod djece, sve od kutka za najmlađe uzraste koji sadrži dječju kuhinjicu, veterinarsku ambulantu, kućicu za lutke, stolić s alatom, razne društvene i didaktičke igračke. Osim navedenoga, u ponudi imaju i stijenu za penjanje, stolni nogomet, zračni hokej, nogometni gol, bazen s lopticama i toboganom, kao i projektor i veliko platno 2x2m za filmske večeri i karaoke. Igraonica je opremljena uz visoke sigurnosne mjere kako bi djeci osigurala bezbrižnu i sigurnu igru, što uključuje podstave/strunjače, sigurne igračke s obzirom na dob djeteta i ograde...

- U prvome planu nakon otvorenja su svakako rođendanske proslave i popodnevne radionice. S vremenom ćemo krenuti i s posebnim radionicama kao što su filmska večer, pidžama party, popodnevni disco, subotnja špica. Isto tako su u planu i radionice za roditelje, razna edukativna predavanja i čitateljski klub. Tijekom proljetnih praznika organizirat ćemo Proljetni kamp koji će obuhvaćati nekoliko radionica. Postupno ćemo, prema potrebi, uvoditi i razne nove aktivnosti, kazala je Katarina.